Bloemenkrant

3 september 2019

Bloemenkrant 3 september 2019


Dahlia, kleurrijke koningin van het bal

Platform n 'Dahlia is weer helemaal hip en trendy, maar er is nog veel werk aan de winkel.' René Schrama, voorzitter van het Holland Dahlia Event, sprak hierover bij de opening van de derde editie op woensdag 21 augustus in de kasteeltuin van Keukenhof.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"De afgelopen drie jaar hebben we enorme stappen gemaakt", zei Schrama. "Dat is iets om trots op te zijn. Het doel van het Holland Dahlia Event is niet alleen het promoten van dahlia's, maar ook het bieden van een platform voor kwekers en handelaren en het verbeteren van de relatie tussen hen. Dus echt business to business. Dit werkt."


Jonge kwekers

De teelt en handel hebben volgens Schrama elk hun uitdagingen, zoals bijvoorbeeld vergrijzing en matige resultaten bij de kwekers. "Van de honderdvijftig kwekers in het jaar 2000 zijn er nu nog maar veertig actief. Het verbeteren van resultaten en de instroom van jonge kwekers is daarom een absolute must. Gelukkig zien we inmiddels de eerste voorzichtige resultaten. Echter, we zullen alles op alles moeten zetten om de vitaliteit van de teelt overeind te houden."

Vervolg Growers Pride P5

Huges maakt de tongen los

Foto: W.H.Zandbergen

Reacties n De anders zo rustige sierteeltsector is in staat van opwinding. De aankondiging in de vorige Bloemenkrant zorgde ervoor dat de redactie werd bestookt met e-mails en telefoontjes.

Niet vanwege de fraude binnen Royal FloraHolland op financieel gebied, 4,3 miljoen is tenslotte niet niks. Niet vanwege de klokperikelen of omdat er weer zoveel mensen bedankt zijn, maar om het aangekondigde interview met Timo Huges.

Emoties

Dat de periode met Huges een turbulente tijd was, is duidelijk. Dat er vanuit de sierteelt met gemengde gevoelens naar gekeken wordt en dat die periode voor verschillende mensen nog steeds emoties oproept, ook. Niet iedereen zit daar hetzelfde in.

Echter de inhoud van de reacties is zeer verschillend. Van 'ik wil het artikel lezen voordat het wordt gepubliceerd', van wat had hij te vertellen tot is er niemand anders die aandacht verdient, maar ook ik ben benieuwd hoe het met hem is?

Dat is nou precies waarom we deze serie zijn gestart. 'Hoe is het nu met........ in dit geval Timo Huges.

Pot-Dahlia's voor elke markt en tijd

PanAmerican Seed is sinds meer dan 25 jaar wereldwijd actief in de veredeling van pot-Dahlia's en wereldwijd marktleider met de series Dahlia Figaro™ en Dahlietta®.

Vorig jaar heeft PanAmerican Seed de Dahlia productlijnen van het Deense bedrijf Dalina® Genetics overgenomen en het assortiment sterk uitgebreid.

Het assortiment bestaat momenteel uit Figaro (uit zaad) en de volgende series uit stek: Dahlietta®, Gardenetta™, Dalina Maxi, Dalina Midi, Dalina Mini. Het assortiment omvat momenteel meer dan 80 verschillende variëteiten. Voor iedere markt, klimaat en timing is er een geschikte serie te vinden binnen het assortiment van PanAmerican Seed.

Merel Vlaar, Product Manager bij PanAmerican Seed geeft aan dat er continue gewerkt wordt aan het verbeteren en uitbreiden van het Dahlia-assortiment. Er wordt samen met klanten en kwekers getest welke series en variëteiten geschikt zijn voor welke regio's en type klimaat. Daarnaast worden er vele interne en externe proeven uitgevoerd om uniforme series samen te stellen om de beste plantbouw, bloemvorm en de mooiste kleuren te selecteren.

Vervolg op P15

Dahlia in Growers Pide

Groen Direkt en Plantarium

Royal FloraHolland Naaldwijk-Honselersdijk, afmijnzalen C en D (de plantenklok en de bloemenklok). Foto: Erik van der Burgt / Verbeeld

Flora Futura luidt de noodklok

Event n 3e Sierteelt Marketing Event rond jongeren

Plantarium: beurs van duurzaamheid

Groen n Het fenomeen duurzaamheid nestelt zich steeds meer in de boomkwekerij getuige ook de Vakbeurs Plantarium in Hazerswoude (21 tot 23 augustus)

DOOR JOHAN BOS

Bezoekers konden er zelfs een ecologische route langs de stands volgen, die begon bij een Tiny House (kleine woning met dito footprint). Meer nog dan vorig jaar was de 37ste beurs eigenlijk één geheel met de najaarsbeurs van Groen Direct Marktplaats. Een 300 meter lange groene loper door beide hallen symboliseerde dat. In feite ontstond één grote presentatie van de Nederlandse boomkwekerij.

"De verbroedering ontwikkelt zich", zei voorzitter Jan-Willem Griep van de Stichting Vakbeurs voor de Boomkwekerij. Volgens hem denken de partners aan één gezamenlijk kwekersplein. "We hebben het vorig jaar met onze partner ingezet en groeit nu uit tot een volwaardige samenwerking." Met 'Green Fits All' als thema borduurde Plantarium in feite voort op wat de laatste jaren eindelijk begint door te breken: De gedachte dat groen maatschappelijk nut heeft. In dat verband juichte Griep de Utrechtse bushokjes toe, waarvan de daken met groen worden bekleed.

Groei

Plantarium wil verder groeien. Hoe dat precies moet, wil de organisatie ook suggesties van bezoekers en standhouders horen. Daarom waren er diepte-interviews op het plein vol nieuwigheden, waarvan er 78 waren aangemeld en uiteindelijk 63 werden gekeurd. De jury van de Kon. Vereniging voor Boskoopse Culturen (30 man en vrouw) riep van de drie gouden medailles de Clematis 'Little Lemons' van clematiskwekerij J. van Soest in Boskoop tot beste noviteit uit. Voorzitter Helma van der Louw hamerde er, net als haar voorganger, op dat de presentatie van de nieuwigheden van groot belang is. "Zorg ervoor dat de hele uitstraling in topvorm is", gaf zij kwekers mee.
Dat duurzaamheid een centraal onderwerp is, bleek door de bekroning door de internationale pers in de categorie concepten unaniem voor Pottburri van F.N. Kempen in Mijdrecht. Die uit schillen van zonnebloempitten vervaardigde kweekpot voor tuinplanten is volledig biologisch afbreekbaar, waarna de met pot en met geplante plant na maximaal twintig weken volledig in volle grond staat. "Het alternatief voor de plastic pot", vindt Kempen. Planten werden ook in verband gebracht met in moeilijkheden verkerende bijen. Zij werden op een van de stands 'vlinderlokkers' genoemd en 'bij-vriendelijk' met volle steun van onder meer de Vlinderstichting, de Bijenstichting, MPS en Groenkeur. En dan was er de stand van Colour Your Garden met de volledig plasticvrije tray, waarmee 18 kilo plastic op een volle kar wordt bespaard en per verkochte 'Zero Plastic Tray' € 0,25 naar de Plastic Soup Foundation gaat.

Energie

Op ecologisch terrein zijn er nog stappen te zetten in de branche, zoals met energieverbruik, vertelde Jesper Feenstra van Hemelse Natuur in een door hem en 'impact consultant' Kirsten van Reisen verzorgde presentatie. "Er wordt ons vaak iets voorgeschoteld wat wij als consument helemaal niet willen." Feenstra: "Echte duurzaamheid is niet zo romantisch en staat vaak haaks op het economische systeem." Plantarium zit op de nieuwe locatie evident ruimer in zijn jasje. Volgens beurmanager Jos van Lint is daar volop gebruik van gemaakt. "Wij willen op Plantarium de verbinding zoeken. Natuurlijk zijn kwekerijen elkaars concurrenten, maar er zijn ook gezamenlijke belangen. Op Plantarium hebben zij oog voor het presenteren zij hun totale assortiment."

Mohammed

Dat een zekere Mohammed, na ruim vier miljoen van de veiling te hebben gejat, gearresteerd werd en voor de rechter kwam, is toch een beetje een pyrrusoverwinning voor Royal FloraHolland. In wezen is RFH verliezer. Mohammed mag dan van de rechter een celstraf van drie jaar hebben gekregen, de stelselmatig bestolen veiling werd pas wakker toen er een wake up call van het Openbaar Ministerie kwam over merkwaardige transacties. Die had men bij FloraHolland maandenlang niet eens door. Je kunt daar dus rustig miljoenen wegsluizen zonder dat iemand het merkt. Het signaal moet van buitenaf komen. Maar volgens een woordvoerder zijn er nu maatregelen genomen om zoiets in de toekomst te voorkomen. Nu al? Nou ja, dat vroegen leden zich af. Bij de rechtbank kwam Mohammeds gokverslaving op tafel, want de bij de veiling verduisterde miljoenen gaf hij daaraan uit. Blijkbaar ontdekte niemand van Royal FloraHolland het bij zijn sollicitatie. Dat is merkwaardig. De afdeling personeelszaken, tegenwoordig HR (Human Resource) geheten, want wat doen we zonder Engelse kreten in Nederland, deed blijkbaar geen adequate navraag naar antecedenten. En vervolgens kon de pas aangestelde sollicitant meteen naar een financiële afdeling, met alle dus maandenlang niet ontdekte gevolgen daarvan. Speurneuzen zitten er niet bepaald bij die HR-afdeling. Misschien moet men voor hen vooral bij de recherche zijn, maar enig dieper onderzoek naar iemand die vervolgens met miljoenen om mag gaan lijkt mij wel meegenomen.

Vraag in Ledenraad RFH onbeantwoord

Hoe een voormalige aandeelhouder van het digitale afzetplatform New Green Market (NGM) aan een debiteurennummer van Royal FloraHolland kwam, is die investeerder volstrekt onduidelijk.

DOOR JOHAN BOS

Er werd ook tijdens een vergadering van de ledenraad naar gevraagd, maar volgens HAL Investments, tot januari voor een derde participant in NGM, wordt dat nog steeds onderzocht door de veiling. "Het is voor ons absoluut onduidelijk hoe wij aan dat nummer komen", zegt Ard Vink van de beursgenoteerde investeerder.
Het gerucht dat RFH geld overmaakte om een concurrent van Floriday van een belangrijke aandeelhouder te ontdoen, is volgens zowel hem als Merthus Bezemer van NGM onzin.

Gerucht

Bezemer is naar zijn zeggen inmiddels grootaandeelhouder van het bedrijf geworden. "Ik geloof er helemaal niets van dat het gerucht juist is", zegt hij.

"HAL Investments heeft voor minimaal 12,5 miljard euro geïnvesteerd, onder meer in Cool Blue, en het lijkt mij uitgesloten dat een dergelijk bedrijf het risico neemt zijn reputatie op het spel te zetten. Ik kan me dat niet voorstellen. Het is een beursgenoteerde onderneming. Natuurlijk had ik liever gehad dat Hal Investments bij ons was gebleven, maar ik ben nu groot aandeelhouder geworden."

Geen betaling

Ook voor HAL Investments, ontstaan door opbrengst van de verkoop van de in Rotterdam gevestigde Holland Amerika Lijn, blijkt de reputatie van veel grotere waarde dan een avontuur in de digitale operaties van RFH. "Wij hebben geen enkele betaling van Royal FloraHolland ontvangen en er is absoluut geen relatie met die veiling", zegt Ard Vink van HAL.

Aandeelhouder

Dat zijn bedrijf de zich terugtrok als aandeelhouder van NGM vindt hij niet zo vreemd. "Wij verkopen vaker aandelen. Het gerucht dat nu rond gaat, is schadelijk voor onze reputatie als investeringsmaatschappij." Volgens hem is de vraag hoe zij aan een debiteurennummer bij FloraHolland kwam nog steeds bij die veiling in onderzoek. "Wij hebben daar nog niets over gehoord."

Zwijgzaam

Dezelfde vragen kwamen tijdens de ledenvergadering aan de orde, maar werden door de directie blijkbaar voor sommige leden niet naar tevredenheid beantwoord. Woordvoerder Michel van Schie van Royal FloraHolland hult zich in zwijgzaamheid.

Beslotenheid

Over de beslotenheid van de ledenraad kan hij geen enkele mededeling doen, zegt hij. En over de debiteurenregistratie van HAL: "We verstrekken geen informatie aan derden over registraties van bedrijven bij Royal FloraHolland."

Duitse kweker wordt lid van Decorum

Lid n Eurofleurs-Elbers uit het Duitse Kevelaer is vanaf 1 september als nieuw lid toegetreden tot telersvereniging Decorum.

Voor het eerst sinds het 20-jarig bestaan van de telersvereniging, kiest een buitenlandse partij voor lidmaatschap van Decorum. Deze kweker is gespecialiseerd in het kweken van Calluna en Erica gracilis. Eurofleurs–Elbers is net begonnen met het afleveren van deze populaire najaarsproducten en brengt de allerbeste kwaliteit onder het merk Decorum.

Op een oppervlakte van 40 ha in open lucht en 2,2 ha onder glas worden de Calluna en Erica in diverse potmaten gekweekt. Eigenaresse Ann Elbers: "Ik kwam in de markt veel Decorum producten tegen, dit wekte mijn interesse aangezien ik mijn producten graag onder een bekend merk wil gaan verkopen. Daarnaast denk ik dat samenwerking met andere kwekers mij alleen maar verder kan helpen in mijn ondernemerschap."

Alle kwekers worden zorgvuldig geselecteerd, omdat Decorum de allerbeste kwaliteit wil bieden. Met het toetreden van Eurofleurs-Elbers wil Decorum meer aandacht vestigen op tuinplanten.

www.eurofleurs.de

Beekwilder directeur FloriWorld

Nieuw n Sander Beekwilder is per 1 augustus de nieuwe directeur van FloriWorld. Hij volgt is hiermee de opvolger van Daniëlle Santen.

Beekwilder speelt in zijn functie als directeur van Ovium BV al lange tijd een belangrijke rol in de advisering bij alle financiële zaken rondom FloriWorld. In 2008 was hij mede-oprichter van Ovium dat zich richt op advisering op het gebied van vastgoed, leisure en (gestructureerde) financieringen.

"De functie als directeur FloriWorld was niet meer te combineren met mijn werkzaamheden als interim bestuurder in de zorg", aldus Daniëlle Santen. "Veel voorbereidende werkzaamheden zijn gedaan, nu we in de fase zijn dat de bouw voorspoedig verloopt en de voorbereidingen voor de opening vanuit exploitant Dutch Experience Group in gang worden gezet, is het een geschikt moment om over te dragen."

Nationale Zomerbloemenexpositie

n Digitale Inschrijving NZBT-keuring van start!

Keuring n De 34e Nationale Zomerbloemententoonstelling vindt plaats van donderdag 12 tot en met zondag 15 september. Landelijk gezien de belangrijkste presentatie van zomerbloemen. Zoals in voorgaande jaren is de keuring van zomerbloemen, de NZBT- keuring, de basis van de tentoonstelling.

Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om aan de grootste keuring van zomerbloemen in Nederland mee te doen.


Online registratie keuring

De registratie van de producten vindt ook dit jaar weer via het digitale platform: keuring.nzbt.nl plaats. De registratie is deze week van start gegaan. Op het platform kunnen deelnemers met een wachtwoord inloggen en hun producten registreren. Registreren kan tot een halve dag voor de daadwerkelijke inname van de producten op de veiling.


Deelnemers van vorige edities van de NZBT-keuring hebben inmiddels instructies per e-mail gekregen om in te loggen op het platform. Voor algemene informatie over de keuring kunt u contact opnemen met Gerrit Spruijt: 06-57309376 of stuur een e-mail naar keuring@nzbt.nl. Voor actuele informatie over de tentoonstelling verwijzen wij u naar de site: www.nzbt.nl.

Positieve sfeer rond de kleurrijke Dahlia

Dahliateam Dave van Schie, Richard Walkier van Schie en Anja Jantze.

Hip n Mede dankzij het Holland Dahlia Event heeft de promotie van het product Dahlia de wind stevig in de zeilen. Er hangt een positieve sfeer rond Dahlia en hij is weer helemaal hip.

Deze ontwikkelingen hebben er volgens Richard Walkier van het CNB Dahliateam mede toe geleid dat het dahliaseizoen met vertrouwen tegemoet wordt gezien. De verkopen oogst 2019 zijn dit voorjaar goed gestart. Walkier hoopt dat het evenals vorig jaar een goed seizoen wordt. "Ondanks het verlies van stekken op cultivar niveau tijdens de planttijd, wat enkele verschuivingen teweegbracht in oogst 2018, kunnen we terugzien op een goed seizoen. Vraag en aanbod waren mooi op elkaar afgestemd, de daghandel verliep vlot, het prijspeil was goed, het merendeel van de exporteurs was tevreden en ook niet heel onbelangrijk, de meeste overschotten waren opgelost."

Prachtige snijdahlia's.

Krimp in het areaal

Voor nu heeft de export in de voorverkoop ruim op tijd ingekocht. "Wellicht is dit een voorbode dat ook het restant in de daghandel vlot verkoopt. Hoewel er sprake is van een stabiele markt zien we wel wat krimp in het areaal. Mogelijk veroorzaakt doordat er in mei vorstschade was in stekopvang en ook zijn er dit jaar minder stekken per oplegknol. De verwachting is dat de krimp in het voordeel is van de handel. In ieder geval is de stemming positief."

Ketenbreed

Walkier memoreert dat CNB het Holland Dahlia Event vanaf de eerste editie heeft omarmd. "Vanuit de bemiddeling zit ik in het bestuur, samen met een kweker en een exporteur. Rene Schrama is voorzitter. In het Holland Dahlia Event wordt ketenbreed geparticipeerd door kwekers, veredelaars, inkopers, exporteurs en bemiddeling. Op de website www.hollanddahliaevent.com zijn ze te vinden. Het was deze keer alweer de derde editie en het effect is ongekend. Al die aandacht geeft het dahlia de plaats die het verdient. De stemming is uitstekend en geeft de handel een impuls. Nu populaire bladen zoals de Libelle Zomerspecial en Daily Mail de dahlia een podium hebben gegeven, bereiken we uiteindelijk ook de consument. Als het maar verkoopt en tot meer afzet leidt, dan is iedereen in de keten erbij gebaat."

Topsegment snijdahlia's

Ook noemt Walkier de elf bezoeklocaties, met het handelsassortiment tijdens het Holland Dahlia Event, met Keukenhof als trekker voor de consument. "De opplant van 150 dahlia cultivars in de Kasteeltuin, de corsowagen en de dahliamozaïeken droegen ertoe bij dat de focus volledig op dahlia was gericht. Uniek op Keukenhof was de bloemenshow met snijdahlia's. Dit topsegment kwam van zeven snijbloemenkwekers die zich in snijdahlia's hebben gespecialiseerd. Zij zien het verlengen van het vaasleven als een continu proces dat gepaard gaat met talrijke selecties. En één of twee dagen extra lijkt dan misschien niet veel, maar is wel succesvol."

CNB Dahliashowtuin

Nieuw is dat de CNB Dahliashowtuin dit seizoen te vinden is bij De Tulperij in Voorhout. "De samenwerking met Van Geest Nurseries was altijd uitstekend, maar deze locatie biedt net wat meer voordelen. Behoudens het enthousiasme voor dahlia's van Daan en Anja Jansze van De Tulperij, is het een mooie locatie met voldoende parkeergelegenheid, ruimere openingstijden en gelegenheid om onze klanten onder het genot van een kopje koffie te ontvangen.

In de CNB Dahliashowtuin zijn tot en met begin oktober zo'n 600 soorten te bezichtigen. Een afspraak hiervoor is met mij of collega Dave van Schie snel gemaakt. Uiteraard is onze showtuin ook gewoon vrij te bezoeken."

Instroom jonge kwekers is een must

Veel bezoek in de CNB showtuin.

Vervolg van voorpagina

Uitdaging n Schrama ging uitgebreid in op de vergrijzing en matige instroom van jonge kwekers.

Bart Siemerink en René Schrama breken lans voor jonge kwekers.

"Van de honderdvijftig kwekers in het jaar 2000 zijn er nu helaas nog maar veertig actief. Het verbeteren van resultaten en de instroom van jonge kwekers is daarom een echte absolute must."

Sleutelwoorden

"Anderzijds kent ook de handel voor dahlia's voor de tuin via de traditionele kanalen zo zijn uitdagingen. Betere afstemming van de productie, kwaliteit en assortimentsverbetering zijn hier de sleutelwoorden. Online verkopen kunnen hier kansen bieden om het verloren terrein terug te winnen, alsmede inspelen op de vraag naar duurzaamheid en hoe de dahlia's een belangrijke rol kunnen spelen in relatie tot de bijen en vlinders."

Kansen snijdahlia's

Kansen voor dahlia als snijbloem liggen er ook, want wereldwijd neemt de vraag toe naar dahlia's als snijbloem. Dit betreft veelal lokale productie. "In Nederland worden de snijdahlia's zes maanden per jaar in kassen geteeld. Met de juiste veredeling kan op dit gebied nog een spectaculaire vooruitgang worden geboekt."


Samenwerking

Tevens werd door Schrama aangehaald dat op promotioneel vlak wordt samengewerkt met partijen als Flower Science en iBulb. Een win-win situatie was het dat het Holland Dahlia Event in dezelfde periode was gepland als de internationale boomkwekerijvakbeurs Plantarium in Boskoop. Dit leverde een bezoek op van een groep van vijfentwintig internationale vakjournalisten en belangstelling voor het Holland Dahlia Event van de internationale beursbezoekers.

Showtuin

Keukenhof directeur Bart Siemerink memoreerde dat de bloemententoonstelling het afgelopen jaar voor het eerst samenwerking zocht met dahliakwekers. "We kwamen in gesprek met René Schrama en dit resulteerde in een mooie showtuin met ruim 150 soorten dahlia's, die wat meer gericht is op de consument. Laten zien hoe mooi de dahlia's zijn en wat de gebruiksmogelijkheden zijn helpt de interesse voor het product te vergroten."

Praalwagen

De grote trekker bij de dahliashowtuin in Keukenhof was tijdens het Holland Dahlia Event de fraaie met dahlia's overdekte praalwagen 'Rise of the Phoenix', die geleend was van het Bloemencorso van de Bollenstreek. Deze bleek ideaal voor het maken van dahliaselfies. Er kon een prachtig assortiment snijdahlia's bij de Hofboerderij worden bezichtigd en voor kinderen was er een speurtocht. Elders in de streek toonden nog meer bezoeklocaties van de veredelaars en kwekers een prachtig handelsassortiment. De CNB dahliatuin bood veel moois in De Tulperij in Voorhout en een topper was eveneens de dahliamozaïekwedstrijd in Lisse en Hillegom. Museum De Zwarte Tulp in Lisse haakte op het Holland Dahlia Event in met een de thematentoonstelling 'Van Dahlia tot Chocola'.

Dahliamozaïekwedstrijd prachtig event

En natuurlijk 100 jaar CNB.

Event n Van augustus tot en met oktober staat de Bollenstreek in het teken van de zomerbloemen. Een kleurrijke periode die van start ging met het Holland Dahlia Event en de Dahliamozaïekwedstrijd in het voorlaatste weekend van augustus.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Een fraaie Rembrandt.
Een prachtig opgemaakt kar. Poppy Flowers.n
De Bijenkorf - Bezig Bijtje.

"Vorig jaar zijn we van start gegaan met vijf mozaïeken, en dit jaar waren er al drieëntwintig mozaïeken en drie objecten met deelnemers in zowel Lisse als Hillegom" zei bestuursvoorzitter en initiatiefnemer Ton van Eijk (FBT) van de Stichting Dahliamozaïeken Bollenstreek enthousiast.

Leerzame ervaring

"Dat is een enorme sprong, ook voor de organisatie. Een hele ervaring en leerzaam. Zo'n 150.000 Dahlia's waren er nodig, met speciale dank aan kweker Henri Broekhof die hiervoor heeft gezorgd. VVV Lisse droeg bij met een prachtige mozaïekenfietstocht. Volgend jaar wordt de Dahliamozaïekwedstrijd verder naar De Zilk uitgerold. Dit gaat gefaseerd, met als einddoel de hele Bollenstreek!"

Prijsuitreiking

Het publiek loopt er warm voor en het is duidelijk dat de dahliakoorts in de Bollenstreek is toegeslagen. De dahliamozaïeken waren stuk voor stuk kleurrijk en met passie gemaakt. Als extra stimulans werden er ook prijzen uitgereikt voor de mooiste mozaïeken door de Hillegomse wethouder Fred van Trigt.


Wisselbeker

De wisselbeker ging daarbij naar mozaïek het Bezige Bijtje van Speeltuin De Bijenkorf. Niet alleen het mozaïek had deze groep prachtig strak gestoken, ook de toegangspoort naar de speeltuin en de tuin had deze groep in de dahlia's gezet. Eén groot kleurrijk dahliaplaatje!

8 / 16

9 / 16

10 / 16

n Najaarsbeurs GROEN-Direkt 2019

Stokesia Mega Mels.

Beurs met veel primeurs

Positief n De GROEN-Direkt Najaarsbeurs vond op 21, 22 en 23 augustus plaats. De positieve handelsstemming onder de Europese tuincentra en handelsbedrijven en het bredere beursassortiment, resulteerden in een 9% hogere opzet ten opzichte van dezelfde beurs vorig jaar.

Een overzicht van de beurs.

Opvallend was daarnaast de aanwezigheid van diverse grote, internationale ketens dat deze beurs gebruikte om zich op het marktaanbod van komend seizoen te oriënteren.

De nieuwe indeling van de beurs was kenmerkend voor deze editie. In het verlengde van het middenpad lagen aan de ene kant alle monsterlagen. Aan de andere kant van het pad presenteerden 150 kwekers zich in hun stands. Dit leverde meer contact op tussen de stands en de lagenbeurs. Bovendien liep het groene middenpad in één lijn door over Plantarium. Op de naastliggende internationale boomkwekerijvakbeurs toonden nog eens vele bedrijven zich aan het internationale publiek.


Primeurs

Diverse kwekers grepen de Groen-Direkt Najaarsbeurs aan om primeurs voor het komende seizoen te presenteren. Zo waren er diverse initiatieven met biologisch geteelde producten. Een ander hot item waren de gerecyclede of recyclebare materialen.

GROEN-Direkt zélf had met de Quicktreestand een primeur. De machine boort een gat in de kerstboomstam, waarmee deze in één handeling stabiel en perfect haaks geplaatst wordt in de standaard met pin. Met de Quicktreestand breidt Groen-Direkt haar productassortiment voor de kerstbomenverkoop verder uit.

35 nieuwe toeleveranciers

GROEN-Direkt positioneert zich in de markt onder andere met haar brede assortiment. Op de Najaarsbeurs waren hiertoe 35 nieuwe kwekers die hun producten aanboden via de monsterbeurs. Daardoor konden bezoekers uit een verder uitgebreid aanbod inkopen.

Stokesia Mega Mels beste nieuwigheid

GROEN-Direkt toonde ruim 20 marktintroducties op het speciale nieuwighedenplein.

De vakbezoekers verkozen Stokesia Mega Mels van Asra Plant bvba (Meer, België) als beste nieuwigheid. Alle nieuwigheden waren vooraf door GROEN-Direkt geselecteerd op hun belangrijke meerwaarde ten opzichte van het bestaande sortiment. Ander criterium is de beschikbaarheid van voldoende aantallen voor een succesvolle marktintroductie. Naast dat het Product Promotie Plein van GROEN-Direkt aansloot op Plantarium was er in praktische zin één parkeer-, één entree- en één cateringbeleid terwijl de identiteit van beide organisaties zichtbaar bleef. In voorbereiding op de toekomst hebben beide organisaties bij deelnemers en bezoekers onderzocht waar nog meer kansen voor verdere samenwerking liggen.
GROEN-Direkt biedt met 30 beurzen per jaar de mogelijkheid om vanuit een 'levende catalogus' groen in te kopen: bezoekers kunnen de tuinplanten zien, voelen en ruiken. Kijk voor meer informatie over GROEN-Direkt, haar monsterbeurzen en de webshop op www.groen-direkt.nl, @groendirekt (Twitter) of bel met +31 (0)172 21 15 76.

3de Sierteelt Marketing Event in het teken van de jongeren

Foto: Nima

Sinds 1966 examineert en certificeert NIMA (Nederlands Instituut voor Marketing) marketeers. Een van de werkgebieden is Food en Agri-business. Omdat het vermarkten van het luxe product bloemen & planten andere dimensies kent dan de meer primaire food en agri-sector, zet NIMA zich sinds een aantal jaar specifiek in voor het professionaliseren van marketeers in de sierteeltsector.

Onder andere door het tweejaarlijkse Sierteelt Marketing Event te organiseren, waarvan woensdag 25 september aanstaande de derde editie plaatsvindt in Bergschenhoek.

De initiatiefnemers van het Sierteelt Marketing Event, vlnr: Cock van Bommel, Caroline Nederpelt en Ronald van Schie. Foto: walter landesbergen

Sierteelt Marketing Event

De Bloemenkrant sprak met de initiatiefnemers achter het event: Cock van Bommel (voorzitter NIMA FAM en business development manager bij ErfGoed), Ronald van Schie (marketingadviseur Floradvies) en Caroline Nederpelt, (bestuurslid NIMA FAM en zelfstandig marketing-/communicatie-adviseur CARO Marketing in Vers).

Sierteelt marketing

Van Bommel: "De gewoonte dat een kweker zijn kas vol zet met een bepaald product en dit door de veiling laat vermarkten, is achterhaald. Kennis van de teelt sec is tegenwoordig niet meer toereikend. Marketing is inmiddels een essentieel onderdeel geworden van de bedrijfsvoering."
Nederpelt: "Maar vanuit marketingoogpunt is de sierteelt nog een piepjonge bedrijfstak. Nog heel pragmatisch en sales gericht. Er is aan aanbod en daar wordt vraag bij gezocht. Onder andere via de social media. Pushen is zoveel gemakkelijker geworden."
Van Schie: "Maar marketing is meer dan sales. Het is ook strategie en je marktpositie bepalen. Denken vanuit de vraag. Kennis hebben van je doelgroep. Besef hebben van korte en lange termijn. Is de behoefte van nu, de behoefte van straks."

2.500 marketeers

Het NIMA werkt samen met de toonaangevende instituten in de sector als het gaat om het gebruik van de meest relevante marketinginformatie. De Rabobank bijvoorbeeld, levert inhoudelijk met de sectorstudie 2017-2027 een belangrijke kennisbijdrage. Per Sierteelt Marketing Event wordt dan ook een essentieel aspect uit deze sectorstudie gebruikt voor verdere verdieping. In 2018 waren dit de sectorstudie en de groeiplatfomen van Royal FloraHolland als basis. In maart 2019 het verzilveren van de vergrijzing. Oftewel, hoe bedrijf je succesvol marketing in relatie tot de 50+ generatie, sinds jaar en dag de kerndoelgroep van de sierteeltsector.
Maar ook de onlangs geactualiseerde consumentensegmentatie van Bloemenbureau Holland is een belangrijke bron.
Nederpelt: "Met de sierteeltcommunity die NIMA nu ontwikkelt beogen we drie zaken: marketeers informeren, inspireren en hen een waardevol netwerk bieden. Het delen en vergroten van inzichten op het gebied van branding, marketing en communicatie beschouwen wij als de weg naar het verder professionaliseren van de sector."
Van Bommel: "En daarbij sluiten we niemand uit. Wij willen ketenbreed opereren en alle 2.500 marketeers die werkzaam zijn in de sector aanspreken. Van veredelaar tot lijnrijder, van kweker tot bloemist. Onze eerste editie telden we 80 deelnemers, maart 2019 ruim 125 en nu schatten we in dat we aan de 200 inschrijvingen komen. Wellicht groeien we door naar 15% deelname van het totale potentieel.
Even voor de goede orde. Weliswaar is Bloemenbureau Holland onze hoofdsponsor, waar we hen zeer dankbaar voor zijn, maar het NIMA is volstrekt onafhankelijk en hét marketinginstituut van Nederland"
Van Schie: "Het is ook niet zo dat we alleen gebruik maken van informatie die binnen de sector aanwezig is. Het kan juist heel inzichtelijk zijn om ook over de eigen schutting heen te kijken en te leren van andere sectoren."
Van Bommel: "En onze focus is niet beperkt tot Nederland. We kijken wereldwijd naar de ontwikkelingen en kansen in de sierteelt."


Millennials en Generatie Z

De derde editie van het Sierteelt Marketing Event staat in het teken van de jongeren.
De zogenoemde Millennials (Generatie Y) en de Generatie Z; generaties die geboren zijn tussen ca. 1986 en 2015.
Het consumententracker-onderzoek van Royal FloraHolland laat zien dat deze jongeren in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Engeland de afgelopen jaren een groter aandeel van de bloemen- en plantenaankopen zijn gaan opeisen. En ook de Rabobank ziet in deze jongeren doelgroepen marktpotentie.
Van Bommel: "Deze generaties zijn dan niet opgegroeid met 'bloemen houden van mensen', en hebben nog niet de koopkracht van de 50-plussers, maar het is wel een doelgroep die beseft dat groen grote meerwaarde heeft voor ons welzijn en welbevinden."
Van Schie: "Tijdens het event laten we zien wat deze generaties kenmerkt en welke kansen er liggen voor ons als marketeers. Dit zijn de klanten van de toekomst. Maar hoe beraak je die? Op welke manier planten we het zaadje, zodat we van hen consumenten maken? Op die vragen geven we antwoord."


Sprekers & onderwerpen

Deze sprekers en onderwerpen staan op het programma van 25 september aanstaande.

1. BBH, kenmerken en visie op Millennials.
2. Royal FloraHolland, consumenten-tracker en data.
3. WHETSTON / strategic foresight, over de Generatie Z.
4. Plantsome, gave planten, vers van de kweker en eigen verzorgings App.
5. Master Florist, serviceplatform en de bloemist van de toekomst.

Deelname

Over het waarom van deelname aan het Sierteelt Marketing Event is Van Schie heel duidelijk: "Het is een kwestie van verantwoordelijkheid nemen. De sector verder professionaliseren door middel van persoonlijke ontwikkeling."
Nederpelt: "Met als resultaat dat de sierteeltkoek groter wordt."

Meer informatie op: https://www.nima.nl/events/nima-fam-sierteelt-marketing-event-2/

13 / 16

Fluence Bioengineering by Osram

Club n November 2014 introduceerde Wageningen UR Glastuinbouw de 'Club van 100'. Een groep bedrijven rondom de tuinbouw die zich samen sterk maken voor toegepast fundamenteel en strategisch onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw. Wie zitten er in deze 'Club van 100': Wie zijn ze, waarom doen zij mee en wat hopen zij te bereiken? In deze editie: Fluence by Osram

DOOR ESDOR VAN ELTEN

In juni dit jaar werd Fluence by Osram lid van de Club van 100. "Wij doen met ons eigen bedrijf al veel onderzoek, samen met klanten, universiteiten en onderzoeksinstituten. Veel van ons onderzoek wordt publiek gemaakt, want wij vinden het belangrijk dat kennis gedeeld wordt", vertelt Theo Tekstra, product marketing manager van Fluence EMEA. Het lidmaatschap van de Club van 100 is daar een logisch gevolg van: "In de club staat vooral het fundamenteel onderzoek centraal. We willen daarin niet alleen bijdragen, maar ook een duidelijk signaal afgeven aan de markt: het bedrijfsleven moet haar verantwoordelijkheid nemen, investeren in onderzoek en haar kennis en kunde delen."

Foto: Christopher Chandler

Lichtonderzoek

Fluence is een wetenschappelijk georiënteerd en kennisintensief bedrijf. "Wij leveren verlichting die optimaal aangepast is voor het kweken van gewassen." Daar komt de kennis om de hoek kijken, want in de laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de effecten van licht op gewassen: "Dat is mogelijk doordat we met led ook daadwerkelijk de effecten van de verschillende kleuren licht kunnen onderzoeken én in praktijk brengen. Dat kon daarvoor niet zo makkelijk." Zo eenvoudig als het klinkt is dat nog niet: "Hoe meer we onderzoeken, hoe meer vragen er komen. De effecten van de verschillende lichtsoorten zijn niet eenduidig en verschillen per cultivar en omgeving. Dat vraagt dus om diepgaand en nauwkeurig onderzoek: dat kun je eigenlijk alleen maar goed doen met een gerenommeerd wetenschappelijk instituut als de WUR. Hier combineren ze de kennis van zowel licht als van planten, en belangrijker, ze beheersen de onderzoeksmethoden. Aan eenmalige resultaten hebben we niet veel. Het moet wetenschappelijk geverifieerd worden, statistisch relevant en herhaalbaar zijn." Het doel van Fluence is niet zozeer om te ontdekken wat één bepaalde lichtsoort doet, maar juist de combinatie, het spectrum en de juiste toepassing hiervan. "Het ideaal is om voor iedere gewas, en zelfs cultivar, een optimaal lichtrecept te vinden en daar de juiste verlichting voor te ontwikkelen. Die kennis delen wij met onze klanten, waardoor zij hun kweek kunnen optimaliseren. Bij die laatste is vooral de efficiëntie van het armatuur een belangrijke kwestie, die ook weer om kennis vraagt. Daarnaast vraagt de overstap op LED specifieke aanpassingen van de wijze waarop gekweekt wordt. Wij leveren daarom niet alleen hardware: lampen en armaturen, maar met name ook kennis en horticulturele services via ons eigen team van wetenschappers en gewasdeskundigen."

Transitie

De beloften van lichtonderzoek zijn groot: "Het gebruik van ledverlichting in de kas leidt tot energiebesparing. Daarnaast heb je in de kas ook minder koeling nodig.

Het effect van licht op planten vraagt om diepgaand onderzoek

Foto: Picasa

"Het gebruik van ledverlichting in de kas leidt tot energiebesparing. Daarnaast heb je in de kas ook minder koeling nodig. Door het gebruik van led kun je daardoor zonder al te veel aanpassingen een hogere lichtintensiteit bereiken Er is een duidelijk verband aangetoond tussen licht en de opbrengst van een plant. Er wordt ook al andersom gedacht: er worden inmiddels ook planten veredeld zodat die zich aanpassen aan een bepaalde soort en hoeveelheid licht, of aan de andere temperatuur in de kas. "Zo komen plant en klimaat steeds dichter bij elkaar." Daarom heeft Fluence niet alleen lichttechnici binnen haar researchafdeling, maar ook veel plantdeskundigen en mensen uit de tuinbouwpraktijk.

Fluence doet al veel onderzoeksprojecten met WUR, maar kiest er desondanks voor om toch lid te worden van de club van 100: "Wat met elkaar gedaan wordt is van essentieel belang, vinden wij. De netwerkfunctie is daarbij uiterst belangrijk. En wij zijn ook bereid onze eigen kennis te delen." Bang voor concurrentie is Tekstra daarbij niet: "Het heeft helemaal geen zin om spectra geheim te houden, want iedereen met een spectrometer kan ze kopiëren. Wij moeten het hebben van onze toegevoegde waarde. Het lichtspectrum is één ding, maar de kennis hoe daar zo optimaal mogelijk mee om te gaan is echt wat anders. De tuinbouw is volop in transitie. De nieuwe technieken brengen een nieuwe kweekmethode mee. En verlichting is daarbij één van de belangrijkste productiemiddelen en investeringen. Dan wil je in zee met een gerenommeerd bedrijf. Net als wij in zee willen wet een gerenommeerd onderzoeksinstituut."

Fluence Bioengineering

Foto: Picasa
Foto: Picasa

Fluence by Osram is in de Verenigde Staten een marktleider op het gebied van LED verlichting voor klimaatkamers en glastuinbouw In 2018 werd Fluence overgenomen door multinational Osram. Ontwerp en productie van het bedrijf zijn gevestigd in Austin, Texas, maar het bedrijf is wereldwijd actief en zal ook gebruik gaan maken van de kwalitatief en technisch hoogstaande OSRAM productielocaties. "In de VS is Fluence onbetwist marktleider op het gebied van LED-verlichting voor medische cannabis. ", aldus Theo Tekstra. "Maar nu willen we breder in de horticultuer actief zijn." Ledverlichting is de core business van het bedrijf. Naast het ontwikkelen en verkopen van LED-armaturen wil Fluence ook meerwaarde bieden door haar klanten te helpen de belichting in de kas zo optimaal mogelijk aan de eisen van de plant aan te passen. Om die reden heeft het bedrijf een eigen horticultural services en research afdeling en werkt zij samen met kennisinstituten en universiteiten over de hele wereld. In totaal werken er zo'n 150 mensen bij Fluence, waarvan op dit moment negen in Europa.

Driekleur voor Timo

Jan de Boer zet Timo in de bloemen.

Driekleur n De redactie van 'Aan tafel met' had een bijzondere gast aan tafel. In de tweede helft van het interview schoof Jan de Boer eigenaar van Barendsen even aan met een speciale verrassing. Zo werd de derde helft extra gezellig.

Jan de Boer heeft bijzondere herinneringen aan zijn periode met Huges. 'In de jaren van fusie, beeldveilen en andere zaken in de sierteelt sector hadden Timo en ik regelmatig contact en ja, soms ook via de media. Het was ook dat hij met zijn gevolg op excursie ging met mensen van Barendsen en enkele andere collega's binnen Royal Flora Holland.

Hortensia

Even de zaken op een rij van waar gaat het eigenlijk over ?

Op het afscheid van Timo in Rijnsburg spraken wij wat onderlinge zaken uit waar er een van was dat beeld veilen hortensia een lastige is, omdat je niet kunt voelen of de bloemen hard of zacht zijn. Dat was deels grappig, maar ook zeker serieus bedoeld. Laten wij het zo zeggen of wij het nu wel of niet eens waren of soms wel en soms niet, is niet belangrijk. Wij hielden elkaar scherp.'

Dutch

Toen Jan de Boer begreep dat Timo aan tafel kwam, wilde hij hem graag verrassen met hortensia in rood, wit en blauw, de nationale driekleur. Toepasselijker kon niet.
Restaurant Dutch in Noordwijk, de thuisbasis voor vele sector gebonden interviews in de Bloemenkrant met uiteindelijk de gastheer hotels van Oranje, maakte het plaatje compleet.

Rood wit blauwe bloemen voor een prachtige locatie en een vette bos voor Timo en zijn vrouw !

Waar een klein land groot in kan zijn. Samen met Timo Huges zat Jan de Boer een jaar in het bestuur van het Bloemenbureau. En Nederland bleek daar toch weer voornamelijk klein. 'Ik heb ik hem gevolgd evenals zijn leiderschap. Zichtbaar zijn voor de kwekers en de handel is waar de mensen en bedrijven van houden. Dynamiek voor het vak is belangrijk. Ik kijk met plezier terug op deze periode.

n Inspiratie voor kleine ruimtes

Stand van een van de groene oplossingen.

POS Groene oplossingen eilanden op Spoga Gafa

Beurs n Al jaren staat de Spoga Gafa in Keulen garant voor een van de succesvolste beurzen op het gebied van tuinen wereldwijd. Van 1 tot 3 september waren er weer zo'n 40 000 bezoekers en 2152 exposanten op 230 000 m² te vinden.

Het inspiratieteam aan arrangeurs heeft weer de stands opgebouwd.

Voor de derde keer op rij worden op 5 locaties de POS-eilanden getoond. Moderne Retailconcepten, elk op 36m² omgezet. Deze zijn voor verschillende afzetkanalen ontwikkeld, zoals bouwmarkten, tuincentra en andere. De gedachte is bezoekers een idee te geven, op welke manier je in de eigen winkel de consument kan inspireren en opnieuw verassen. Hier worden assortimenten van de verschillende afdelingen bij elkaar gebracht. Een probleem waar veel winkels tegenaan lopen.

Themas 2019

City Gardening – laat je het stedelijk karakter zien aan de hand van verschillende balkon en terrasopstellingen, geïntegreerd met kruiden, groenten en fruit, maar ook bijen en insecten komen niet te kort. Hier horen er ook het slimme tuinieren en nieuwe producten van de industrie bij, welke speciaal voor dit onderwerp ontwikkeld zijn.
FlowerPower – pure storytelling – hoe verkoop je bloembollen anno 2019. Het eiland is gehalveerd voor twee verschillende presentaties. Een deel gaat het over gemengde bloembollen en aan de ander kant over de in Nederland zo bekende Lasagnatechniek
Living with plants – een onderwerp dat elk jaar terugkomt. Was er in 2017 al een badkamer gerealiseerd en afgelopen jaar een Homeoffice met dakterras – het is nu de: My Tiny coffeeshop. Een voorbeeld voor B2B – om planten in het openbaar te plaatsen – of voor de tuincentra zelf. Sterke partner is hier weer de kwekersgroep Air so Pure – aangevuld met de leider van kruiden in Duitsland La Bio.
Kids Garden – eigen planten in de tuin is plezier. Dit is de insteek om de volgende generatie het plezier van het werken in de tuin te laten zien. Het gaat over zien, doen, voelen en proeven – aangevuld met speelgereedschap en een viertal producten welke speciaal voor deze doelgroep is ontwikkeld.
Wellness in nature - 36m² inspiratie in het bos – en twee keer 18m² verkoopmogelijkheden voor de grootschalige retail aan de hand van een bouwmarkt en een keer de vakhandel (tuincentra). Middenin de stad de natuur beleven, dus treehugging en lekker ontspannen. Dit idee zou als een perfecte Pop up store in de stad kunnen staan.
De thema's zijn ontwikkeld in samenwerking met Oliver Mathys. Met arrangeur Konni van Delft en haar team worden deze eilanden gerealiseerd. Er wordt weer een speciale tour gerealiseerd door Judith Baehner om het consumentengedrag en de stories rond de eilanden samen met Oliver toe te lichten.

Nieuw is dat er van alle eilanden virtual reality filmpjes zijn gerealiseerd. Meer info: https://www.spogagafa.de/events/veranstaltungen/guided-tours/guided-tours.php

https://www.spogagafa.de/events/veranstaltungen/pos-green-solution-islands/pos-green-solution-islands.php

Potdahlia's voor iedereen

Vervolg van VP

'Dit is nogal een uitdaging, aangezien het ook een kwestie is van smaak en andere zienswijzen. Dit is vaak regio- land- of streekgebonden. Door een breed assortiment aan te bieden zijn er altijd variëteiten te vinden die aan deze hoge en uiteenlopende eisen kunnen voldoen.'

Dahlietta is een gevestigde speler in de Europese markt voor het vroege segment en staat bekend om de snelle productietijd, kwaliteit en uniformiteit. De serie bestaat uit Dahlietta Select en Dahlietta Surprise; Select voor een perfecte plantbouw en timing en Surprise voor unieke kleuren en speciale patronen om het assortiment compleet te maken.

Dahlia Gardenetta is een nieuwe serie met uitmuntende tuinprestaties en te gebruiken voor diverse doeleinden, zoals potten, terrasborders, tuin- en stadsbeplanting. Gardenetta is verkrijgbaar in 13 verschillende kleuren, heeft prachtige grote kleurrijke bloemen en is geschikt voor een grotere potmaat.

De Dalina-series Maxi, Midi en Mini zijn alle drie series vol met bekende spelers in de Dahlia-klasse met prachtige eyecatchers voor in de tuin. De bestaande veredeling omvat aantrekkelijke variëteiten die verschillende prijzen hebben gewonnen, waaronder Dalina Maxi Tequila welke is onderscheiden met een Fleuroselect Gold Medal.

Voor meer informatie over PanAmerican Seed en het Dahlia-assortiment kunt u een e-mail sturen naar info@panamseed.com.

Groot Groen Plus

Vakbeurs GrootGroenPlus is voor de 29e editie een samenwerking aangegaan met Johan Jansen van Special Plant Zundert; de ontwikkelaar van de eerste Nederlandse thee: de JOAN Dutch tea maker theecollectie. Deze thee is afkomstig van theeplantages in Zundert; de plaats waar ook van 2 tot en met 4 oktober 2019 ook de internationale vakbeurs voor de boomkwekerij wordt georganiseerd.

De thee van Johan Jansen, gemaakt door zijn bedrijf Tea by Me, is duurzaam gekweekt. Hij kwam op het idee om deze thee te maken, toen hij 12 jaar geleden een reis maakte naar China.

Aanmelden

Vakbeurs GrootGroenPlus heeft dit jaar als slogan Great in Green, en is altijd in voor groene nieuwigheden. Voorregistreren voor gratis toegang voor deze 29e editie van vakbeurs GrootGroenPlus is mogelijk via website: www.grootgroenplus.nl. Geniet van het vele groen en kom ook kennis opdoen over (Zundertse thee)planten en geniet van de JOAN theecollectie.