Bloemenkrant

14 juni 2016

Bloemenkrant 14 juni 2016


Dutch Lily Days wederom groot succes

Bart Siemerink (Keukenhof) en Evert van Zanten (Onings Holland) in testkas tijdens Dutch Lily Days. Foto: Walter Landesbergen

Lelie n Ook de zesde editie van Dutch Lily Days is een succes geworden. Met grote belangstelling uit binnen en buitenland. Handel en pers werden ingewijd in de wereld van de lelie, waarbij geen aspect onbenoemd bleef.

De combinatie van de Lily Days met de Flower Trails is een gelukkige die tot meer aandacht uit het buitenland heeft geleid, met name die van de pers. iBulb, initiatiefnemers van de persreis, is daarover zeer verheugd en verwacht publicaties in diverse voor het vak aansprekende titels terug te zien.

Lily League

De Lily Days werden opgeluisterd met diverse activiteiten. Zo bracht Bart Siemerink, directeur Keukenhof de eerste officiële stem uit voor Lily League, een initiatief van Onings Holland. Bezoekers uit de hele wereld konden met het uitbrengen van hun stem de top-50 van mooiste en meest gewaardeerde lelierassen samenstellen
Andere hoogtepunten waren de uitreiking van het nieuwe Yourlily-boek, wat de productgroep op indrukwekkende wijze in de schijnwerpers zet, en de bezoeken aan de verschillende leliebedrijven, waar nieuwe introducties werden getoond en bloemenwinkels met inspirerende verdienmodellen en presentaties.

Meer over lelies op pagina 17

Foto: Teuntje van Delft

Herman
de Boon
erelid
VGB

Special n Aan tafel met Jan Willem Goedegebuure

Kwekers
krijgen
alsnog geld
van Baas

Nieuwe
directeur
voor
MPS

RFH ontslaat Buchwaldt

Afscheid n Financieel directeur Rens Buchwaldt bij Royal Flora Holland is in feite door de Raad van Commissarissen (RvC) ontslagen. Voorzitter Bernard Oosterom zei in de ledenvergadering op 2 juni dat de raad 'het initiatief' nam om na tien jaar afscheid van Buchwaldt te nemen.

Het geld dat hij daarbij mee kreeg, was volgens Oosterom geheel overeenkomstig de contractuele verplichtingen en bedroeg niet, zoals in media gemeld, een miljoen, maar in totaal € 558.000. De ontslagen directeur had een arbeidscontract voor onbepaalde tijd. De veiling moest betalen voor het niet nakomen van de daarin vastgelegde opzegtermijn.

Diverse leden lieten blijken niet gelukkig te zijn met het bedrag en meer nog met het ontbreken van enige communicatie in hun richting over de reden van het ontslag. "Wij weten niet waarom hij weg moest", zei een teler. In een persbericht van de veiling stond alleen dat de partijen 'in goed overleg' uiteen zijn gegaan.

De opvolger van Buchwaldt, Steven van Schilfgaarde, kreeg overigens een tijdelijk contract van vier jaar. Maar de beloningen die aan de top worden uitgedeeld, bij een afscheid, vonden sommige leden toch wel aan de hoge kant. Oosterom en zijn RvC niet. "U leeft in een andere wereld dan wij", zei een lid. Hij drong aan op opening van zaken omtrent het ontslag, dat er niet kwam. "Het gaat om de toekomst van FloraHolland, dat is ook in uw belang", wilde Oosterom alleen kwijt.

'Soepeler regels van Brussel nodig'

Greenport Holland: Nederland als agrarisch wereldkampioen. Foto: Sven van der Vlugt

klacht n Een doolhof van bureaucratie en regels vormt in Brussel een barrière voor het bedrijfsleven. Die klacht klonk tijdens de Greenport Holland conferentie op 30 mei in Amsterdam. Ondernemers komen niet alleen moeilijk bij EU-geld, ook met innovaties stuiten zij op ingewikkelde procedures.

En dat, zei Gijs Kok van FloraHolland namens Greenport Holland, terwijl Nederland aan groene economie veel kan bieden. Qua gezondheid bijvoorbeeld. Niet alleen gezonde voeding, maar ook een gezonde omgeving door planten.

Foto: rgb stock


Er is wel veel gebeurd binnen het onderwijs, resulterend in betere samenwerking in de keten van MBO tot WO (de conferentie was op de Groene Campus van het Science Park), voor de ondernemer lijkt Brussel ver, verzuchtte Kok. "Misschien lukt het universiteiten wel, voor agrarisch bedrijfsleven is het lastiger."

Wereldkampioen

VVD-Europarlementariër Jan Huitema, zelf melkveehouder en afgestudeerd in Wageningen, gaf toe dat politici vaak beslissen over dingen waar zij niets van weten. "Sommige collega's komen nauwelijks buiten. Het is belangrijk dat waar de besluiten vallen mensen zitten die er verstand van hebben", zei hij. Nederland noemde hij agrarisch 'wereldkampioen' en in staat een belangrijke bijdrage te leveren aan milieu, klimaatverbetering, waterhuishouding en fytosanitaire zaken.

Dat de CO2-uitstoot van de sector tussen 2010 en 2014 met 30% afnam, het oppervlaktewater schoner werd en met gewasbescherming winst werd geboekt, moet niet motiveren tot lui achterover leunen, maar eeuwig klagen door bepaalde (milieu) organisaties is te gemakkelijk, zei Huitema.

Octrooieren

Hij maakt zich – samen met Plantum en LTO - in Brussel sterk voor behoud van kwekersrecht en is tegenstander van octrooieren van natuurlijke eigenschappen. "Iedereen is het er eigenlijk over eens dat het niet moet kunnen, maar het Europese Octrooibureau denkt er anders over", zei Huitema. Wat overigens niet wegnam dat, om bijzondere veredelingstechnieken te belichten, Hans van den Heuvel van Dümmen Orange het woord kreeg, uitgerekend een concern dat octrooi aanvroeg.

Intussen mag Nederland groot zijn in export van tuinbouwproducten, het is een klein land in Europa, met van de 751 maar 26 zetels in het euro-parlement. Daarop wees lobbyist Eveline Herben (VBN). Er wordt volgens haar vaak teveel gepraat vanuit het Nederlandse gedachtegoed. "Maar als zoals wij hier samenwerken in Europa gemeengoed wordt, maken wij een stap voorwaarts", zei paprikakweker Wim Zuidgeest (met bedrijven in het Westland en Portugal). En dat wordt, vreesde hij, 'een langdurig verhaal'.
Hij had eigenlijk dezelfde angst als Jaap Bond, voorzitter van Greenport Aalsmeer en gedeputeerde in Noord-Holland, die óók aandrong op versoepeling van regels. "Het is lastig onze boodschap in Europa over te brengen."

Hoezo samen?

Als het nu veelvuldig in de sector gebruikte woord 'samen' valt, over de noodzakelijke werkwijze om Nederland als bloemenland overeind te houden, moet ik een beetje denken aan de tandeloze tijger die Europarlement heet.

Dat schijnt nu een beetje meer te zeggen te hebben dan vroeger, maar kan nog altijd niet zelf uitmaken waar het vergadert. Zodat 15 tot 20 procent (€ 169 tot € 204 miljoen) van haar budget in het afvalputje van de maandelijkse verhuizing tussen Brussel en Straatsburg stroomt, een geldverspilling waar ieder weldenkend parlementslid tegen is, maar niets aan kan doen. Als die 754 dames en heren dat al decennialang niet kunnen veranderen, wat dan wel? Die vraag overviel me ook toen het afscheid van twee voorzitters, plus twee ledenvergaderingen, op één dag werden gehouden: van de VGB en Royal FloraHolland. De aan die FH-vergadering in Aalsmeer vooraf gaande workshops begonnen, terwijl het afscheidsseminar rond De Boon in Wassenaar nog gaande was, om van de daarop volgende receptie maar niet te spreken. 'Ik neem Johan mee', riep Gijs Kok van FH nog van verre bij De Boon. Gelukkig was er geen ernstige file, anders kwam ik te laat voor de start van de veilingvergadering. Voorzitter Oosterom van de Raad van Commissarissen neemt nog trouwens officieel afscheid op 17 juni. Maar precies op hetzelfde tijdstip start Greenport Aalsmeer het Flower Festival. Hoezo samenwerking in de keten? Die kan niet eens een ordentelijke agenda regelen…

Open Tuinen Rijnsburg

Met trots stellen 22 tuineigenaren hun tuin open voor de bezoeker.

Tuin n De tweede editie Open Tuinen Rijnsburg vindt plaats op zaterdag 18 juni. Naast een route langs tuinen rond de karakteristieke Vliet, voert de weg ook langs landelijk gelegen tuinen rond Rijnsburg.

Dit jaar stellen 22 tuineigenaren met trots hun tuin open voor de bezoeker. Er valt in elke tuin iets extra's te beleven; er is een imker, een meesterverteller, een gratis workshop Mandala tekenen, beeldende kunst, muzikale optredens van Jazz zangeres Nikkie Fleur, verkoop van honing, eigen stekken, lelies en bollen, handgemaakte cadeau artikelen en prachtige sieraden. Creatieve tuineigenaren tonen ook kunstwerken van eigen hand. Het museum Oud Rijnsburg en Het Spinozahuis stellen deze dag hun deuren voor de bezoeker open. In de open tuinenroute is een moestuin opgenomen, die uniek is vanwege zijn ligging in het centrum. Kinderen kunnen bij Indoorvolkstuin 'Fruitspiesjes' maken en is er een aardbeien pluktuin. Nieuw dit jaar is de mogelijkheid tot fietsenhuur. De brochure (€1.-) met plattegrond, tuinbeschrijvingen en programma is 18 juni vanaf 10.00u af te halen in de Burgt, Koomansplein 1. ww.facebook.com/opentuinendagrijnsburg

De Woonplanten van 2017 zijn bekend

Sectorbrede promotiecampagne om consumentenverkopen te stimuleren. Foto: bbh

sector n De succesvolle campagne 'Woonplant van de Maand' wordt ook in 2017 voortgezet.

Met de campagne laat de sector het brede en diepe assortiment van kamerplanten zien en worden pers en consumenten elke maand nieuwtjes over planten verteld. Met als doel consumenten meer planten te laten kopen.

Bij de selectie is rekening gehouden met een aantal criteria. Zo mag een product slechts een keer per drie jaar gepromoot worden. Om een goede verkrijgbaarheid te garanderen, moeten er minimaal vier kwekers zijn die de plant of plantengroep telen en moeten de producten in een periode van zeven maanden goed worden aangevoerd (1 à 2 seizoensproducten uitgezonderd). Bovendien moeten de planten interessant zijn voor de consumenten(pers) en aansluiten bij de huidige tijdgeest. De plantenlijst is te raadplegen via de website van BloemenBureauHolland.

Goed nieuws gedupeerde kwekers failliet Baas Plantenservice

Recht n Kwekers die planten hebben geleverd aan het failliete Baas Plantenservice uit Hazerswoude-dorp krijgen waarschijnlijk hun openstaande rekeningen alsnog betaald.

DOOR FRANK DE KLERK

Foto: Frank de Klerk

Dat bleek tijdens een rechtszaak waarin de curator wegens faillissementsfraude een vordering van 2,3 miljoen euro tegen het failliete bedrijf en zijn interim manager Ad van de Wijdeven indiende. De Haagse rechtbank heeft op maandag 30 mei in een voorlopig oordeel laten weten dat de vordering tot een bedrag van rond 2,1 miljoen euro toewijsbaar is. Het officiële schriftelijke vonnis wordt op 20 juli bekend gemaakt. De rechtbank heeft echter tijdens de hoorzitting met alle partijen al een tip van de sluier weggenomen. Het is zeer onwaarschijnlijk dat de definitieve uitspraak anders zal uitvallen.

Vorderingen

Waarschijnlijk kan de curator na de uitspraak een verificatievergadering houden waarop alle vorderingen van de crediteuren in het faillissement getoetst zullen worden. Tot heden hebben tientallen kwekers vorderingen van in totaal 2,5 miljoen euro ingediend. Schuldeisers kunnen tot het moment van de verificatievergadering hun vordering indienen. De kwekers gingen de boot in omdat zij in de periode voor het faillissement van Baas Plantenservice, in februari 2014, grote partijen planten hebben geleverd. Deze planten gingen voornamelijk naar twee Duitse bouwmarkten, Praktiker en Max Bahr. Toen deze bouwmarkten in januari 2014 failliet gingen kwam ook Baas Plantenservice in zwaar weer terecht.

Vergoed

Aangezien in de boedel van het faillissement ongeveer 800.000 euro beschikbaar is, en er nog geld tegoed is van de curator in het faillissement van de Duitse bouwmarkt Praktiker, bestaat de kans dat de crediteuren hun vordering geheel of bijna geheel vergoed krijgen. Niet alleen de leveranciers kunnen geld verwachten. Ook het UWV kan tonnen tegemoet zien voor de in het faillissement doorbetaalde salarissen van het personeel. ,,Wij zitten nog niet aan de champagne maar we zijn wel erg blij met deze uitspraak'', zegt mr. Jeroen Thiele van advocatenkantoor Berntsen en Mulder in Alphen aan den Rijn.

Handelssoftware

Volgens curator A. Berntsen heeft de interim-manager de crediteuren benadeeld door de inventaris van 949.000 te 'verkopen' aan Baas Holding. Op dat moment zou reeds te voorzien zijn dat de holding failliet zou gaan en het bedrag nooit betaald zou worden. De inventaris bestaande uit onder andere vijftig computers met speciaal ontwikkelde handelssoftware, werd later voor de hand gedaan voor 143.000 Euro. Ook wil de curator dat een groot bedrag aan banktransacties ten nadele van Baas Plantenservice wordt teruggedraaid. De rechtbank vindt dat inderdaad 1,1 miljoen terug moet worden gestort in de boedel.

Selectief

Interim-manager Van de Wijdeven ontkende dat hij sommige crediteuren heeft bevoordeeld door selectieve betalingen te doen. Ook spreekt Van de Wijdeven tegen dat hij de faillissementen van de Duitse bouwmarkten Praktiker en Max Bahr en van zijn eigen bedrijf Baas Plantsenservice kon voorzien. Tot 4 januari 2014 zouden alle geleverde planten zijn betaald ,,Tot die datum heeft alleen de continuïteit van Baas Plantenservice voorop gestaan,'' zei Van de Wijdeven. ,,Wij dachten dat Praktiker to big to fail was en dat wij door konden gaan met leveren tot het laatste moment. Op 14 januari 2014 moesten wij echter ons eigen faillissement aanvragen.''

"Wij zitten nog niet aan de champagne maar we zijn wel erg blij met deze uitspraak."

Gesterkt

De vorige eigenaar van Baas Plantenservice voelt zich gesterkt in de opstelling van de Haagse Rechtbank. Het grieft mede-aandeelhouder Jos de Jong dat de Rabobank hem in 2008 gedwongen heeft Van de Wijdeven als interim-manager te benoemen. Deze zette hem voor het blok om het bedrijf voor een symbolisch bedrag van de hand te doen. Volgens De Jong heeft de Rabobank haar zorgplicht verzaakt door zijn bedrijf te dwingen met de inmiddels van wanbeheer beschuldigde interim-manager in zee te gaan.

Serie: Een gewaarschuwd mens...

Foto: Bart Weitjens


Italië n Hoe gaat het nu met de handel in Italië? Het afgelopen jaar is er met de invallen in Aalsmeer en in Zuid-Italië een hele grote bende opgerold en dat zorgde in ieder geval voor een tijdje rust in oplichtersland.

FloraHolland heeft in samenspraak met Justitie voor onbepaalde tijd een paar van deze mannen een verbod uitgereikt om zich op de terreinen van FloraHolland te bevinden (en dat wordt ook door andere veilingen overgenomen). Een goede zaak vinden wij en als u wilt weten wie de 'heren' zijn dan kunt u deze namen vinden in de nieuwsbrief op onze website.

Foto: fraude in de keten
Foto: bad investment

Nieuwe oplichters

Is het nu gestopt? Nee natuurlijk niet, alles is maar tijdelijk en het is gewoon veel te lucratief. Wij kregen al van officiële instanties meerdere malen de vraag of we al signalen hebben dat er opnieuw door andere katvangers uit deze organisaties zaken worden opgestart.

een aantal kleine zendingen wordt goed betaald, ineens die grote orders, dan gaat het fout


Wij hebben nog niet nieuwe zaken rechtstreeks kunnen linken aan de oude zaken, maar helaas lijkt het er wel op dat er weer nieuwe oplichters actief beginnen te worden. De betrokken instanties zijn er heel duidelijk in en zeggen allemaal dat ze er van overtuigd zijn dat het in no time opnieuw opgestart gaat worden.


Allerheiligen

De afgelopen 8 maart en Moederdag is tot op heden verrassend rustig gebleken met betrekking tot oplichting, maar we willen u wel waarschuwen voor de aankomende Allerheiligen. Dat lijkt wel wat prematuur, maar dit is juist de periode dat potentiële slachtoffers worden uitgezocht.

Wij zien momenteel weer meer aanvragen naar debiteuren in Zuid-Italië en dat is een veeg teken.
Vaak betreft het bedrijfjes met een merkwaardige historie. Veelal bouwondernemingen, wasserettes, enz., die al jaren niet meer actief zijn en nu ineens in de bloemenhandel actief worden.
Klopt natuurlijk niets van, dat wordt enkel gedaan om u zand in de ogen te strooien en aan een geldig BTW-nummer te komen.

Sluw en doortrapt

Men neemt een dergelijk bedrijfje over en heeft gelijk een stuk historie. Of erger nog, de eigenaar van de wasserette weet niet eens dat zijn of haar naam en BTW-nummer gebruikt worden voor andere doeleinden.

Veel exporteurs kennen gelukkig de klappen van de zweep wel en trappen er niet in, maar deze lieden zijn erg sluw en doortrapt en weten toch vaak een aantal handelaren te verleiden tot leveringen.

U weet het verder wel: een aantal kleine zendingen die goed betaald worden en dan eind oktober ineens die grote orders en gaat het fout. Geen incassobureau of advocaat kan u dan meer helpen.

Echte oplichters pak je niet. En het geld al helemaal niet, dat zit dan alweer verderop in de hiërarchie.
Laat het u niet gebeuren, u bent maar gewaarschuwd. Neem gerust contact op indien u vragen heeft.

Bart Weitjens
Agro-Check

Agro-Check is dé dienst op het gebied van debiteureninformatie binnen de bloemen- en plantenbranche. Leden krijgen toegang tot de wereldwijde database, inclusief waarschuwingslijst met meer dan 1300 wanbetalers en fraudeurs. Daarnaast maken wij op maat gemaakte debiteurenrapporten met financiële historie en zakelijk advies. Meer informatie: www.agro-check.nl of mail naar info@agro-check.nl.

----------------------------------------------------------------
In de serie Een gewaarschuwd mens... , praktische tips en adviezen van deskundigen die ervoor zorgen dat u voor twee telt. V.l.n.r ; Piet den Engelse van PdE Credit Management, Bart Weitjens en Mark Weitjens, directeuren van AgroCheck, Andries Stekelenburg, consultant Corporate Credit Insurance van Euler Hermes, op de voorgrond Manon Velthuis, beleidsmedewerker van VGB en Nikita Moed, business analist van Floridata.

De Boon: 'Nieuwe kansen voor planten'

Van links naar rechts: Hans de Boer (VNO/NCW), Herman de Boon en Roger Sorel (NVG).

anders n Om nieuwe markten te bereiken moet de veredeling zich op andere elementen gaan richten dan zij nu overwegend doet. Ook handelaren in bloemen en planten slaan, bij een eroderend kloksysteem, andere wegen in. De kosten van het veilingapparaat moeten drastisch omlaag.

Herman de Boon erelid van de VGB Foto: Walter Landesbergen
Foto: vbg

Dat zei voorzitter Herman de Boon in zijn afscheidscollege bij het Nederlands Verbond van de Groothandel (NVG), de koepel waarbij ook de VGB is aangesloten.

Van die VGB had De Boon even eerder, in haar algemene ledenvergadering, afscheid genomen als voorzitter. Voor groothandelaren in ook andere sectoren legde hij verleden, heden en toekomst van de sierteeltketen uit.

Nieuw potentieel

Een van de recentste ontdekkingen is dat in plantmateriaal veel moleculen zitten, die voor andere bedrijfstakken interessant zijn, betoogde De Boon. Hij dacht aan medicijnen, geur- en kleurstoffen. "Er tekent zich een geheel nieuw potentieel af", zei hij.
Voor de afzet van bloemen en planten moeten handelaren niet denken dat die van de wereld wel via de Nederlandse hub blijven gaan, waarschuwde De Boon. "Maar er ontstaan nieuwe internationale netwerkstructuren, waarin de veiling geen dominante rol meer heeft. Structuren op het gebied van financiën, logistiek en commercie. De positie van de handelaar verschuift van matchmaker naar solution provider."

Lagere kosten

Inspelen op de snel veranderende markt en technologie betekent ook dat de kosten van het veilingapparaat van FloraHolland, nu € 371 miljoen per jaar, zijn te verminderen tot misschien € 75 miljoen, zei De Boon.
Zijn opvattingen over tot nu toen niet geëxploiteerde componenten van bloemen en planten, sloten aan bij wat Bob van Ursem van de Botanische Tuin in Delft in hetzelfde NVG-seminar vertelde.
Ondanks de 26 door hem ontwikkelde patenten, lijkt hij ten opzichte van de gangbare mening in milieukringen tot nu toe toch een beetje een roepende in de woestijn. Hij vertelde bijvoorbeeld dat door opwekking van elektriciteit via planten het probleem van fijnstof en CO2, naar proefondervindelijk door hem is bewezen, goeddeels valt op te lossen.

"Er ligt een megawereld voor u open, een gouden kans voor de groothandel. Een nieuwe markt en nieuwe gewasbeschermingstechnologie", zei de man die chemie, fysica en biologie studeerde en jonge studenten aanraadt ook interdisciplinair te leren denken.

Volgens hem dreigen wetenschappers nu vaak in één discipline te worden gedrukt. "Er ligt heel veel verscholen in planten. De natuur is sterker aan de aangeleerde wetmatigheid."

Groothandel

Voorzitter Hans de Boer van VNO/NCW meldde dat, ondanks de sombere berichten daarover van enkele jaren geleden omtrent het voortbestaan van de tussenschakel (als gevolg internet), de groothandel juist alleen maar toenam. De meerwaarde ervan is dat die weet wat er in de wereld te koop is, zei hij. "Met agrarische export is Nederland tweede in de wereld en het duurzaamheidsniveau zie je ergens anders."

Korea

Maar hij zag ook donkere wolken aan de horizon. De loonkosten zijn hoog en in Nederland en er wordt veel aan collectieve lasten betaald.

Daarnaast gaat steeds meer geld naar verdelen en herverdelen en te weinig naar investeren, constateerde hij. "We moeten als ondernemende mensen zorgen dat Nederland geleidelijk opschuift naar investeren en verdienen."
En verwijzend naar Guus Hiddinks succes in Korea waardoor het oog van veel Koreaanse bedrijven op Nederland viel, die zich daar inmiddels hebben gevestigd, merkte De Boer op dat het land zich wereldwijd op de kaart moet zetten. "En het accent moet meer op verdienen en minder op uitgeven komen te liggen."

Lijnrijders kijken in de keuken van Heemskerk

Foto: Walter Landesbergen

bedrijfsbezoek n Tijdens de bijeenkomst 'Vers & Groen' krijgen de samenwerkende lijnrijders bedrijven (SLB) vrijdag 17 juni aanstaande de mogelijkheid om een kijkje te nemen in de keuken van Heemskerk Fresh & Easy.

Ruim 50 jaar geleden werd vanuit een kleine schuur de basis gelegd voor het groentebewerkingsbedrijf dat Heemskerk vandaag de dag is. Een bedrijf dat met circa 500 medewerkers behoort tot de 10 grootste groentebewerkingsbedrijven van Europa.

"Vers gaat verder dan een frisse uitstraling". Daarom wordt de tijd tussen oogsten en bezorgen zo kort mogelijk gehouden. Een overeenkomst met waarmee de lijnrijders te maken hebben. De producten zo snel mogelijk bij de consument.

Groenten als passie

Om inzicht te geven in het reilen en zeilen van het bedrijf krijgen de lijnrijders vrijdag 17 juni aanstaande een rondleiding door het nieuwe imposante Heemskerk-pand, waarbij Cor Heemskerk de gasten zal vertellen over de passie voor groenten die onderliggend is aan het succes van deze Rijnsburgse onderneming.
Namens de VGB spreekt Lex Ebus over de 'verse' koers van de VGB en Manon Velthuis over het handelen in verse kruiden en groente planten.

'Vers en Groen' wordt een bijzonder bedrijfsbezoek. Een kijkje in de keuken van Heemskerk is niet voor iedereen voorbehouden.

Kantoortoren RFH Aalsmeer verdwijnt

Lucas Vos tijdens de ALV van Royal FloraHolland. Foto: RFH

ALV n Afstoten van veel vastgoed en herontwikkeling van wat er overblijft. Voor die verbouwing, die onder meer verdwijnen van de kantoortoren in Aalsmeer behelst, is € 20 miljoen gereserveerd.

Dat vertelde algemeen directeur Lucas Vos in de 2 juni gehouden ledenvergadering. Veel van de gebouwen voldoen niet meer aan de eisen, onder meer qua brandveiligheid, en het sterk geslonken aantal medewerkers heeft minder ruimte nodig.
Daar staat tegenover dat klanten daar wel om vragen. In Aalsmeer komen vijftig nieuwe dockshelters en wordt 13.000 vierkante meter gesloopt. Van het eigen personeel is nu per fte ruimte beschikbaar voor 1,8 fte. "Wij kunnen dus met minder af", zei Vos. In de verbouwing zit niet het experience center, dat de veiling samen met Waterdrinker Export wil opzetten.

Merk

De strategie van de veiling is er op gericht dat meer consumenten meer bloemen gaan kopen. Maar Vos zei niet te weten of daartoe al het juiste concept is gevonden. Hij pleitte voor een consumentenmerk. "Als wij deze sector gezond willen krijgen, zullen wij alle zeilen bij moeten zetten", zei hij.

China

Groei van de markt zit volgens hem vooral in via e-commerce te bereiken Azië. In China zijn volgens hem hogere prijzen voor bijvoorbeeld tulpen te scoren als er 'Holland' op staat. Voor de Chinese Valentijnsdag bereiden partijen in de keten een actie voor. "Samen doen dat met onze klanten. Wij fungeren als breekijzer", zei Vos.
De procedure om klant te worden, is trouwens versneld. "Een nieuwe klant kan morgen kopen. Dat duurde eerder weken", zei Vos.
Intussen zijn de bestaande klanten nog steeds niet optimaal tevreden. De helft is ontevreden over de dienstverlening en de grootste zorg ligt bij de kwaliteit. Het zelf keuren werkt niet optimaal en het aantal klachten daalt niet. Veel partijen worden als A1-klasse aangemerkt, terwijl zij dat niet zijn.
Langer dan gedacht blijft de klok een rol spelen, zei Vos. En ook blijft een veilmoment op de ochtend gehandhaafd. Het 'af tuin' veilen gaat voorlopig niet werken, constateerde hij. Wel zullen transacties steeds meer digitaal op afstand tot stand komen, zodat tribunes kunnen verdwijnen. Nu al wordt 65% via KOA gedaan.
Voor de afzet naar China is volgens hem een digitaal platform onontbeerlijk. In dat land, maar ook in India en Turkije, zit de vraag, zei hij.

Wisseling van de wacht bij MPS

Theo de Groot en zijn opvolgster Yolande van den Boom.

afscheid n Tijdens een receptie in 'Op Hodenpijl' neemt MPS-directeur Theo de Groot (65) op donderdag 23 juni afscheid, om vervolgens van zijn pensioen te gaan genieten.

Waar achter de schermen nog hard gewerkt wordt aan de overdracht van dossiers, droeg De Groot in de kas van Bestplant in Poeldijk symbolisch alvast het spreekwoordelijke stokje over aan zijn opvolgster Yolande van den Boom (52).

Yolande van den Boom, nieuwe directeur MPS.
MPS voor producent. Foto: MPS
MPS voor handelaar. Foto: mps
MPS voor retail. Foto: MPS

De Groot, die ruim 20 jaar als directeur aan MPS verbonden is geweest, is trots op wat de MPS-organisatie in die periode heeft bewerkstelligd. "MPS is ruim twintig jaar terug ontstaan als een Westlandse filosofie op het milieu. In het eerste jaar sloten zich direct 4000 Nederlandse telers bij ons aan."
Volgens De Groot leidde het succes van MPS aanvankelijk zelfs tot ongerustheid onder buitenlandse partijen. "Die zagen dat hun Nederlandse collega's, dankzij de certificering, een concurrentieel voordeel verkregen waarmee zij zich sterk konden profileren.
Inmiddels zijn die scherpe kantjes er wel van af. Onze auditoren zijn vandaag de dag in meer dan 45 landen actief."

Transparantie creëren

Vanaf de start is MPS erin geslaagd om transparantie te creëren in de bedrijfsvoering van individuele partijen. "Ik denk dat één van de grootste winsten is dat we bewustwording onder kwekers hebben gecreëerd over het gebruik van gewasbescherming, water, energie en meststoffen.
Al met al denk ik dat MPS alle ingrediënten in huis heeft om de komende jaren door te kunnen groeien, aldus de scheidende directeur." De Groot's opvolger, Yolande van den Boom, treft een gezonde organisatie aan. "Ik denk dat Theo een mooie erfenis nalaat. Wat mij betreft is dit een mooie startpositie."

Groot economisch belang

Van den Boom, die onder meer in de handel en verwerking van rund-, varkens- en pluimveevlees werkzaam is geweest, ziet er naar uit om in de tuinbouwsector aan de slag te gaan. "Er is een groot economisch belang gemoeid met de tuinbouwsector. Dat is iets wat we collectief moeten koesteren."
Ze is zich bewust van de grote diversiteit van de tuinbouwsector. "Het is een sector met veel verschillende stakeholders en een groot aantal zeer gedreven ondernemers. Behalve dat er sprake is van een gemeenschappelijk belang, heeft iedereen natuurlijk ook zijn eigen belangen. Ik zie het als een prachtige uitdaging om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen."

Werken aan duurzaamheid

Het woord duurzaamheid schrijft Van den Boom figuurlijk gezien met hoofdletters. Wel plaatst de geboren Rotterdamse een belangrijke nuance. "Verduurzamen is niet voor niets een werkwoord. Het is iets waar je met elkaar hard aan moet werken."
Van den Boom probeert duurzaamheid altijd te koppelen aan de 'P' van Profit. "Uiteindelijk moet duurzaamheid niet alleen leiden tot een kleinere ecologische footprint, maar ook bijdragen aan de winstgevendheid van bedrijven. Pas als deze beide zaken goed in balans zijn, krijg je grote groepen ondernemers mee."

Geen momentopname

Van den Boom en De Groot delen de mening dat certificering niet beperkt moet zijn tot één jaarlijkse momentopname. "Gelukkig zien we steeds meer dat ondernemers vanuit een intrinsieke motivatie bezig zijn met duurzaamheid, en implementatie steeds beter verankeren binnen hun bedrijf," aldus De Groot.
Van den Boom hoopt verder te bouwen op de goede resultaten, die De Groot achterlaat en ziet het als haar missie om de tuinbouwsector nog verder te verduurzamen. "Transparantie is hierbij wat mij betreft het toverwoord.
Waar ik naar toe wil werken is een situatie dat niemand binnen de tuinbouwsector nog spreekt over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Hiermee bedoel ik dat transparantie en verduurzaming straks geen doelen op zich meer zijn, maar dat beide zaken integraal onderdeel uitmaken van ondernemerschap."

Tuinbouw is als besturen Formule 1 auto

Foto: Walter Landesbergen

Tuinbouw is echte topsport. Het is als het besturen van een Formule 1 auto met 25.000 knoppen. Dat past nauw. Deze boodschap kregen de tuinbouw jongeren Westland op 6 juni mee tijdens een avond over gewasbescherming versus consument. Ruim dertig tuinbouwjongeren bezochten de avond bij Deliflor Chrysanten in Maasdijk.

Door Frank de Klerk

"Tuinbouw is als een Formule 1 wagen, die maar 0,1 kilometer sneller door de bocht kan gaan. Daarvoor moet de tuinder wel alle 25.000 knoppen besturen'', zei productmanager Gert Jan Dillo van Van Ieperen.
Hij hield een inleiding over de geheimen van de groene gewasbescherming, zoals het gebruik van parasieten als sluipwespen, predatoren en nematoden. Je moet bijna tuinder zijn om te weten dat achter deze laatste biologische term aaltjes schuilgaan.
Biologische bestrijding is mooi maar laat ook sporen achter op het product. Roofmijten zorgen voor lege velletjes op hun prooi. De consument weet dit niet altijd te plaatsen. "Wij zullen naar de consument moeten communiceren dat dit goed is'', was de boodschap van Dillo. "Het is immers geen chemie. Toch blijft afspuiten in de tuinbouw vaak noodzakelijk. De chemie is gewoon nodig om het product schoon bij de consument te krijgen.''

Een andere topsport in de tuinbouw is het zorgen voor schoon water. "Er is geen ruimte meer voor uitglijders,'' zei aquacoach Han Opstal. "Geld verdienen betekent meer productie, geen verlies en betere kwaliteit. Dat betekent geen ongewenste organismen in het water zoals bacteriën, virussen en schimmels. Gelukkig heeft iedere plant een natuurlijk afweermachisme.''


Biofilm

Van Ieperen kiest voor een systeemaanpak. Schoon water betekent dat minder gewasbescherming nodig is. Het voorkomt ook biofilm, de aangroei van organismen in leidingen. Biofilm kan ook tot verstoppingen en ongelijke groei leiden.
Dat zie je gelijk terug in de teelt. Schoon water betekent ook minder ziektes. Met de conclusie: 'Op dood water kan een plant niet groeien' sloot Opstal zijn inleiding af.
Goede gewasbescherming bevordert de duurzaamheid, maar betekent nog niet dat de consument voor duurzame producten kiest. Directeur Frank van der Heide van Tuinbranche Nederland kwam het een en ander uitleggen over tuinbouw en consumentengedrag.
Van der Heide heeft ruime kennis van de retail. Hij werkte onder andere in de kleding en schoenen. Nu past hij zijn kennis toe in de wereld van de tuincentra. "De consument verandert drie keer zo snel als wij kunnen denken'', zei Van der Heide, die belangen behartigt van 500 aangesloten winkels.
Interessant was het onderzoek naar het koopgedrag van groen in tuincentra. "81 procent van de klanten kijkt van tevoren online om inspiratie op te doen en 34 procent koopt wel eens via de smartphone,'' zei van der Heide.

"De nieuwe media zullen steeds meer worden toegepast. Over 3 à 4 jaar scant de consument een bosje bloemen en kan meteen zien welke bestrijding is gebruikt.''

9 / 28

Anjers een must bij Plantion

Arie Vreugdenhil, bloemenklok Plantion. Foto: Walter Landesbergen

klok n Vanuit Plantion gezien is het een must dat anjers meerdere dagen in de week verkrijgbaar zijn. Als er geen tros- of standaardanjers op de klok staan, komen de vragen direct.


DOOR WILMA VAN VELZEN


"Anjer is een bloem die haar sporen door de jaren heen meer dan verdiend heeft" stelt Arie Vreugdenhil, aanbodsmanager bloemenklok bij Plantion in Ede. "Het is een zeer houdbare bloem die het goed doet als hoofdbloem in elk boeket of arrangement. Dat kun je niet van elke bloem zeggen. Dit komt mede door haar grote verscheidenheid in kleuren en vormen."
Vreugdenhil kent het klappen van de zweep. Hij was zelf actief kweker en sinds 15 jaar dagelijks te vinden op de veiling, eerst bij Veiling Vleuten en later Plantion. "Het is mijn taak om afgestemd op de behoefte van onze klanten een volwaardig bloemenaanbod op de klok te verzorgen. Dit geldt ook voor tros- en standaardanjers."

'Harde kleuren zijn altijd nodig.'
'Roze is de grootste trendkleur.'
'Doordat weinig andere productgroepen groene bloemen hebben, is de groene standaard anjer zeer gewild.'


Trouwe aanvoerders

Van concurrentie onder de anjers is bij Plantion geen sprake. "We hebben uit Nederland aanvoer van onbelichte anjers. Dat geeft met het anjeraanbod uit Afrika, Italië en Spanje een mooi aanvoerpatroon door het jaar heen. Met natuurlijk in het voorjaar en najaar een overlap die we zo goed mogelijk aansturen.
Anderzijds maken we afspraken over regelmatige aanvoer met onze vaste aanvoerders. Is er behoefte aan meer product dan vragen we dat graag aan onze trouwe aanvoerders. Lukt de extra aanvoer niet, dan gaan we de boer op. Zo zit er op dit moment bij de trosanjers een gaatje in de aanvoer. Bij onze importaanvoerders is de productie klaar en onze Nederlandse aanvoer is er bijna. Maar dat lossen we op."


Merknaam Nederland

Dat de toegevoegde waarde van in Nederland geteelde anjers leeft. Zodra het april is vragen klanten wanneer de Nederlandse anjers weer op de klok komen. "Je zou zeggen dat een anjer, die geteeld is in Zuid-Europa of Afrika met veel meer zon, de vraag naar het Nederlandse product doet verstommen. Nee, dus. Klachten komen er ook niet en nieuwigheden zijn er aan beide zijden. De merknaam Nederland doet nog steeds zijn werk."


Prijsvorming

Overige landen is voor Plantion vanaf de klok een kleine afzet. Wel is er een groeiende afzet naar Duitsland en gaat een deel naar klanten in België en Frankrijk. Het gros is toch de Nederlandse bloemist.
"Daarbij zien we dat nieuwigheden bij onder andere de trosanjers erg in trek zijn bij het hogere segment winkels. Interessant is het eveneens dat de prijsvorming tot nu toe hoger is dan vorig jaar.
Ook daar zien we dat de nieuwigheden er in prijsvorming bovenuit steken. Nieuwe soorten in vorm en kleur komen de prijsvorming van een hele productgroep ten goede."
Roze anjers vormen qua aanvoer de grootste trendkleur, hoewel ook de harde kleuren altijd nodig zijn. Doordat weinig andere productgroepen groene bloemen hebben, is de groene standaard anjer zeer gewild.
Vintage kleuren doen het ook heel goed. En bij de trosanjer zijn onder andere de typen Star, Solomio en Raffine zeer gewild bij de bloemenwinkels in het hogere segment.


Storytelling

Over de ontwikkelingen van de mooie noviteiten van de laatste jaren durft Vreugdenhil wel te zeggen 'Anjerkleurig'! Daarbij blijft het onder de aandacht brengen van anjer bij de consument volgens hem een must.


Hier doet Plantion een duit in het promotiezakje met 'storytelling' filmpjes op haar website www.kleurrijkeverhalen.nl en in het bijzonder het verhaal van de anjer https://kleurrijkeverhalen.nl/verhaal/dag-was-verzetsdaad/.

Samen sterk als verkoopstrategie

Vanaf dit seizoen hebben Anjerkwekerij Nieuwland uit Hoek van Holland en Anjerkwekerij Martin Zwinkels uit Honselersdijk de krachten gebundeld door samen op te trekken met de verkoop. De centrale verkoop wordt gedaan door verkoopspecialist Arnoud Vooijs.


Vooijs ziet in de bundeling van krachten van de twee toonaangevende anjerkwekerijen een geweldige uitdaging, want met zo'n prachtig en uitgebreid anjer assortiment in het hoogste segment kan hij alle klanten optimaal bedienen. "Dit jaar is het opstapjaar. We zijn hiermee gestart bij aanvang van het nieuwe productieseizoen.

Foto: Walter Landesbergen

Nieuwland en Zwinkels zijn op dit moment de twee grootste productiebedrijven in Nederland en gezamenlijk goed voor ruim 4 hectare anjers, wat overeen komt met een derde van de totale Nederlandse anjerteelt.

Op teeltgebied werken de bedrijven al langer samen, dit trekken zij nu ook door op verkoopgebied. Vanuit de gedachte samen sterk is voor deze nieuwe verkoopstrategie gekozen."

Verkoopstrategie

Volgens Vooijs zorgt de nieuwe verkoopstrategie ervoor om kopers te voorzien van een ruim assortiment waarin alle soorten vertegenwoordigd zijn. "Het gezamenlijke assortiment telt meer dan zestig soorten in verschillende kleuren en vormen.

Nieuwland teelde al zo'n vijftig soorten, waaronder veel speciale kleuren in de standaard anjers en populaire trosanjers als Solomio en Raffine. Ook heeft de volledige Star Tessino lijn hier intrede gedaan en het Tiara assortiment met hun prachtige stervormige bloemen.

Zwinkels zorgt voor een mooie toevoeging met 11 prachtige soorten standaard anjers. Uiteraard wordt ervoor gezorgd dat er geen dubbele soorten worden geteeld en blijven we het assortiment vernieuwen en verbreden met aparte soorten in het hogere segment."

Daghandel

De verkoop is volledig op de daghandel gericht. Bestellingen kunnen worden gedaan op fustniveau en voor 06.00 uur besteld nog dezelfde middag afgeleverd in de box. "Van fust tot volle kar wordt alles tot in de puntjes geregeld" stelt Vooijs. "Daar zijn we sterk in. Elke ochtend wordt de aanvoer voor klanten verdeeld voor de bloemenveilingen in Naaldwijk en Aalsmeer. E-mail naar arnoud@floradeco.eu voor meer informatie.

13 / 28

Korte lijnen voor goed contact

Foto: Teuntje van Delft

Effectief n Door deel te nemen in de FPC Anjer zorgt Geert Valstar (Valstar Handling) voor korte lijnen met de importkwekers zoals EMF (Ethiopian Magical Farm). Een effectieve communicatie is daarvan het gevolg. Recent is Valstar herkozen voor een nieuwe bestuurstermijn.

DOOR WILMA VAN VELZEN

"Naar mijn idee werken die korte lijnen goed" stelt Valstar die sinds 2010 deelneemt in de Royal FloraHolland Product Commissie Anjer namens EMF. "De import van anjers kon voorheen nog wel eens voor wrijving zorgen als er niet iets naar het zin verliep of als er problemen waren op de veiling. Om hier iets aan te doen bedacht ik dat ik in de FPC moest. Ik heb immers niets te verbergen. Bovendien zou ik in de FPC direct antwoord kunnen geven op vragen en problemen uit de wereld kunnen helpen. In de praktijk bleek dit ook zo te werken, wat heeft geresulteerd in een effectieve communicatie en gezamenlijke aanpak van zaken die spelen."

Betrouwbare partner

Valstar vertelt dat hij in 2007 het roer heeft omgegooid. Na jarenlang succesvol anjers te hebben gekweekt in Portugal, besloot hij zijn ervaring in te zetten om een betere opbrengst genereren voor importkwekers door hun anjers te veilen. In 2008 richtte hij hiervoor Valstar Handling in Naaldwijk op, een professioneel bedrijf met meerdere uitpakmedewerkers, kwaliteitsbegeleiding en directe verkoop. "Valstar Handling is een betrouwbare partner voor import kwekers die hun anjers via ons in de markt willen zetten om daarmee een zo hoog mogelijke opbrengst te verkrijgen.

Egypte

Wat met vijf dozen anjers uit Egypte begon is uitgegroeid tot ongeveer 150 miljoen stelen die jaarlijks worden vermarkt voor meerdere partijen en waarvoor een prima middenprijs wordt bedongen. Dit doen we inmiddels ook voor zomerbloemen, maar anjer blijft onze kerntaak." Valstar Handling heeft daarbij een goede samenwerking met FlowerHandlingServices van de veiling.

Het Nieuwe Veilen

Wat het FPC overleg betreft komen er volgens Valstar uiteenlopende zaken aan bod. "Veilingzaken zijn er altijd wel te bespreken, maar op dit moment is het vooral Het Nieuwe Veilen dat de gemoederen flink bezighoudt. In haar zoektocht naar het opnieuw uitvinden van de klok én de fysieke marktplaats heeft Royal FloraHolland verschillende plannen gepresenteerd.

Momenteel is er een verschuiving waarbij de aanvoer van anjers naar Aalsmeer aan het verplaatsen is omdat de prijzen daar beter zijn, ook dit geeft veel zorgen. "

Gezamenlijk

Maar ook op ander gebied houdt de FPC de vinger aan de pols, bijvoorbeeld wanneer er onregelmatige aanvoer is. Plannen om het product Anjer in kaart te brengen zijn mede vanwege het vertrek van de vorige product coördinator vooruitgeschoven en ook het realiseren van een productmarktplan anjer staat op een laag pitje. "Immers, alle aandacht gaat op dit moment uit naar de herstructurering van het veilingbeleid.

Een nieuwe visie daarbij is erg belangrijk. Ik ben daarom blij dat we gezamenlijk optrekken in de FPC, want alleen met elkaar krijg je alle neuzen dezelfde kant op en sta je sterk."

Anjer mag weer

Na de dramatische terugloop van het aantal anjertelers wereldwijd in de afgelopen jaren zegt Valstar dat het interessant is om te constateren dat deze ontwikkelingen inmiddels tot in redelijkheid zijn gestabiliseerd.

"Bovendien mag anjer weer en biedt dit volop nieuwe toekomstperspectieven."

Lelie, imposante wereldreiziger boordevol prachtige symboliek

kleur n Met de lelie kun je alle kanten op. Ze biedt je volop keus qua kleur, vorm en grootte. Zo vind je de lelie in sereen wit en rustig roze, maar ook in opvallend rood, geel, paars en oranje. Ze is er bovendien ook met strepen, randjes of stippen. De bloemen kunnen een doorsnee hebben van 7 tot wel 25 centimeter.


Symboliek

De lelie zit echt boordevol symboliek. De belangrijkste symbolische betekenissen zijn:
-Vrouwelijkheid. In de tijd van de Grieken en Romeinen kregen bruiden een kroon van lelies in de hoop op een puur en vruchtbaar leven.
-Liefde. In de victoriaanse tijd wist men bij het ontvangen van een zoetgeurende lelie zeker: dit is mijn minnaar.
-Zuiverheid. Witte lelies worden vaak op bruiloften gebruikt als teken van maagdelijkheid en zuiverheid.
-Vergankelijkheid. De serene en pure uitstraling van de lelie geeft uitdrukking aan emoties in tijden van verlies en rouw.


Herkomst

Lelies zijn niet alleen veelzijdig qua kleur, vorm en grootte, maar ook wat betreft hun herkomst. In het wild vind je ze in Korea, Japan en delen van Siberië, maar ook dicht bij de evenaar, in India.
In Europa is de lelie inheems in de Kaukasus, de Balkanlanden, Griekenland, Polen, de Alpen en de Pyreneeën. Ook in de meeste Amerikaanse staten komt ze in het wild voor, met uitzondering van het zuidwestelijke deel van de Verenigde Staten.
Je kunt de lelie dus gerust een wereldreiziger noemen!


Boeket-tip

De stijlvolle lelie maakt een boeket uitbundig. Combinaties met Delphinium, helleborusblad, een blauwe aster en Angelica gigas (engelwortel) zijn prachtig.

De donkere magische kleuren steken mooi af bij het zachte roze. De lelie komt zo nog mooier uit. Het contrast van het groen en de vrolijke sprieten maken het geheel losser.

Exportproduct

Nog altijd is de lelie een belangrijk exportproduct voor Nederland.
Het areaal is de laatste jaren zelfs toegenomen. Veredelaars steken nog meer energie in de verbreding van het assortiment.

De sterke positie van de lelieteelt is terug te zien in de jaarlijks toenemende belangstelling voor de Dutch Lily Days in binnen- en buitenland.

19 / 28

20 / 28

21 / 28

Rozenfestival zoekt tatoeages van rozen

Het Rozenfestival vindt plaats van 12 t/m 15 augustus 2016 met als thema 'Rozen uit de Kunst'.

Tatoeages n Stichting Rozendorp Lottum is voor het Rozenfestival op zoek naar tatoeages met rozen. Mensen die een tatoeage van een roos hebben en deze professioneel willen laten fotograferen, kunnen zich melden bij de stichting. Foto's van de mooiste tatoeages worden op een bijzondere manier tentoongesteld.

"Het thema van het Rozenfestival is dit jaar 'Rozen uit de Kunst'.'licht bestuurslid Bob Obers toe. 'Bij kunst wordt snel gedacht aan schilderijen en beeldhouwkunst.

Kunst

Het maken van tatoeages is echter ook een kunstvorm die vakmanschap vereist en die we graag op het Rozenfestival een plek willen geven. We zijn daarom op zoek naar mensen die een tatoeage hebben van een roos. Van de vijf mooiste tatoeages maken we een fotoreportage die we presenteren op het Rozenfestival 2016." De foto's van de tatoeages worden natuurlijk helemaal aangekleed met prachtig bloemsierkunst. Daarvoor wordt samengewerkt met freelance arrangeur Johan Huisman uit Balk. "Als voormalig wereldkampioen bloemschikken heeft hij de wereld rondgereisd en overal prachtig bloemwerk verzorgd. Tijdens het Rozenfestival zal hij op basis van de tatoeages een indrukwekkend object realiseren."

Stuur uw tatoeage in!

Mensen die zich willen aanmelden kunnen t/m 30 juni 2016 een foto van de tatoeage per mail sturen aan info@rozendorp.nl. Uit de inzendingen worden de vijf mooiste tatoeages geselecteerd. Het Rozenfestival 2016 wordt gehouden van 12 t/m 15 augustus in het centrum van Lottum. Tijdens het festival is het centrum van Lottum aangekleed met miljoenen rozen. Het festival trok in 2014 ruim 50.000 bezoekers. Kaarten voor het Rozenfestival zijn te koop via www.rozendorp.nl

Aalsmeer Flower Festival

show n De derde editie van Aalsmeer Flower Festival vindt plaats op zaterdag 18 en zondag 19 juni. Op zes bijzondere locaties in Aalsmeer en Kudelstaart worden bloemen en planten op allerlei manieren onder de aandacht gebracht.

Een rozenshow met de nieuwste soorten, spectaculaire bloemsierkunst en innovaties, eetbare bloemen en vaartochtjes over de Westeinderplassen zijn enkele van de ingrediënten van Aalsmeer Flower Festival 2016. Ook voor kinderen is er van alles te doen, zoals een speurtocht en de mogelijkheid om een bloemenselfie te maken.

Topkwekers

Tijdens het Flower Festival laat Aalsmeer zich van zijn meest bloemrijke kant zien. Arrangeurs maken prachtige bloemcreaties met verse producten van topkwekers. Veredelaars tonen hun nieuwe rozensoorten, hoveniers bieden verrassende tuinideeën en kunstenaars laten zien hoe de bloemen- en plantenwereld hen inspireert.

Bezoekers kunnen ook eetbare bloemen proeven of meedoen aan een workshop bloemschikken. In Fort Kudelstaart, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, worden rondleidingen gegeven. Op 18 en 19 juni is ook het Open Tuinenweekend van Groei & Bloei.

Aalsmeer Flower Festival wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Noord-Holland, Gemeente Aalsmeer, Stimuflori, Rabobank Regio Schiphol, Royal FloraHolland, Greenport Aalsmeer en Waterdrinker Aalsmeer.

Kwekerijdag Greenport Boskoop

open n Mevrouw Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Provincie Zuid-Holland en voorzitter Greenport Westland-Oostland opent op zaterdag 18 juni de zesde Open Kwekerijdag Greenport Boskoop.

Na de opening is er voor haar en andere belangstellenden een speciale rondleiding langs de deelnemende bedrijven.

De opening is om 9.30 uur en vindt plaats bij Hoogeveen Plants, de Oude Wijk 28, Boskoop.

Tijdens de Open Kwekerijdag laten niet alleen de boomkwekers hun bedrijven zien en vertellen zij alles over de teelt en handel van hun boomkwekerijproducten.
Ook zijn er vele organisaties aanwezig om te laten zien wat er nog meer bij komt kijken.

Voor belangstellenden is deze dag is bij uitstek de dag om vragen te stellen en zelf te ontdekken hoe de boomkwekerijsector en de flora en fauna met elkaar verbonden zijn.

Dianthus Flow in zes frisse kleuren

n Genieten van prachtige potanjers

Potanjer n Dianthus Flow is een van de nieuwst introducties op het gebied van potanjers van HilverdaKooij. Een mooie mix hiervan is van 14 tot en met 17 juni tijdens de Flower Trials te zien op de locatie Mijnsherenweg 15 in De Kwakel.

De nieuwe Dianthus-lijn Flow is uniek en onderscheidt zich vanwege zijn grote gevulde bloemen en gelijke compacte groei.

Volgens Co Overduin (regiomanager snij en potanjers) en Jeroen de Kuijer (sales potplanten USA en Key Accounts) wordt Dianthus Flow gepresenteerd in zes frisse heldere kleuren gepresenteerd.

Compact

"Dianthus Flow heeft mooie grote bloemknoppen, is een compacte en volle plant en is bovendien makkelijk teelbaar. De bloeitijd is van juni tot en met augustus. Overigens is de Dianthus Flow ook heel geschikt om als potplant indoor te gebruiken.

En natuurlijk leuk om te geven, bijvoorbeeld met Valentijn, Moederdag en misschien straks wel met Vaderdag. Dianthus Flow is verkrijgbaar in de potmaten 12 – 15 cm."

Inspiratie

De nieuwe introducties van Dianthus Flow maken deel uit van zowel de productshow als inspiratieshow tijdens de Flower Trials ten bedrijve van HilverdaKooij, locatie Mijnsherenweg 15 in De Kwakel.

Winterhard

Overigens zullen hier ook de reeds gevestigde potanjers uit het assortiment van HilverdaKooij te zien zijn, waaronder de winterharde Sunflor potanjers met hun brede kleurenpalet die alsmaar blijven bloeien, van het vroege voorjaar tot de late herfst. Zowel voor in de tuin als op de patio zorgen deze nog steeds voor een vrolijke noot.

Maar ook de eveneens winterharde aparte potanjers uit de Odessa-lijn, Adorable potanjers en Beauties met hun aparte bloemvormen zullen kleur bekennen.

26 / 28

27 / 28

28 / 28