Bloemenkrant

22 januari 2019

Bloemenkrant 22 januari 2019


Oud voorzitter Veiling Flora overleden

Noordwijkerhout n Oud voorzitter van Veiling Flora Wout van Nobelen is zaterdag 12 januari op 85 jarige leeftijd overleden.

Van Nobelen was jarenlang bestuurslid van Bloemenveiling Flora Rijnsburg en van 1983 tot 1996 voorzitter (de voorganger van Gerrit Ravensbergen). Het was een aimabel man.

Wout van Nobelen werd voorzitter in een turbulente tijd, toen net de nieuwbouw in de Kamphuizerpolder in Rijnsburg langs de A44 was gerealiseerd. Er was veel te doen over de uitbreiding, maar door de jaren heen is het Floraterrein fors uitgebreid en vindt er nog steeds vernieuwing plaats.

Wout van Nobelen was ridder in de Orde van Oranje Nassau en is zaterdag 19 januari naar zijn laatste rustplaats begeleid. Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen sterkte met dit verlies.

Mechanisatie met succes naar 70e editie

CNB viert 100 jarig jubileum

Peter Rodenrijs en zijn Sweet Kisses in GP

Beach n Aan tafel met Tulpen Promotie Nederland

Klok

Misschien ben ik er te dom voor. Maar ik begrijp die kreet ´versterken van de klok´ van Royal FloraHolland niet zo goed.

Rond de historische essentie van het afmijncentrum zijn allerlei partijen een beetje met elkaar in strijd. Een actiegroep poogde tevergeefs de fysieke plantenklok te houden, waarna het einde ervan werd uitgesteld, maar toch in zicht was. De grootste klant van de veiling, Dutch Flower Group (omzet een slordige anderhalf miljard), doet er volgens mij niets mee en koopt rechtstreeks bij telers. CEO Marco van Zijverden vertelde mij een paar jaar geleden al snelle afschaffing van alle klokken te willen, omdat die de handel geld kosten. Maar veilingtopman Steven van Schilfgaarde, in wiens schoenen ik niet kan staan en die de toko door heel moeilijke tijden moet loodsen, vertelde in het PR-blad Grow van zijn organisatie dat 'met het oog op de internationalisering' bestaande instrumenten worden gemoderniseerd. Die klok is er één van, dacht ik. Die zorgt volgens hem nog altijd voor een optimale prijs. Maar aan digitaliseren is niet te ontkomen. Vooral om wereldwijd een positie te veroveren heeft RFH daartoe Floriday opgetuigd. Toch schuilt juist in de digitale hoek het gevaar. Alleen in Nederland zijn er nu al diverse platforms. Misschien leggen die het bij de veiling af, maar internationaal zijn er andere concurrenten in opkomst. De vraag wordt toch wat de marktprijs is als die niet meer door de afbrokkelende klok wordt bepaald. Hoor ik wel van de kersverse ledenraad…

Botanical bij Koen Pack

De serie Botanical. sales@koenpack.com

Nieuw n Bij Koen Pack en leverbaar uit voorraad zijn de hoezen uit de serie Botanical.

De hoezen zijn in verschillende maten, voor korte en lange boeketten en planten verkrijgbaar. De achterkant is van hydropapier, de voorkant is folie waardoor de bloemen en planten goed tot hun recht komen. Nu verkrijgbaar zijn de natuurlijke luxe hatboxen 'Duo Lines', gemaakt van karton en in vier kleuren bedrukt. Deze nieuwe serie is een meer natuurlijkere hatbox als toevoeging op de andere hatbox lijnen. Verkrijgbaar als set, ook los per maat! Als klap op de vuurpijl nog een extra lijn op de milieuvriendelijke collectie. De hoezen serie Bio Basics is vervaardigd van papier en 100% biologisch afbreekbaar plastic. Daardoor kan de consument de hoezen na gebruik gewoon in de groene afvalbak (GFT) gooien met het bladafval. 020 - 545 24 70 ook op de IPM in Essen.

Tijd voor Bulb Bouquet!

Fotostudio Gerard-Jan Vlekke Fotostudio Gerard-Jan Vlekke

Succes n Het seizoen van Bulb Bouquet is weer gestart.

De ambachtelijke tulpenschoven van Kwekerij Visschedijk zijn al jaren een groot succes in binnen -en buitenland. Ook dit seizoen zal Bulb Bouquet in verschillende kleuren en formaten de harten van vele Europese consumenten veroveren!

Zorgvuldig met de hand geplukt en op een ambachtelijke manier gebonden; Bulb Bouquet is net even anders dan de oer-Hollandse bos tulpen. Doordat de bollen nog aan de tulpen vastzitten, kan deze 'bos' tulpen zelfstandig blijven staan. De bollen houden de bos sterk, waardoor de consument langer van de schoof kan genieten. Bulb Bouquet is online te koop via webshop Frederique's Choice en vanaf heden beschikbaar bij Kwekerij Visschedijk, ze zijn tot en met Pasen verkrijgbaar in schoven van 10, 15 en 20 tulpen.

De kleurrijke tulpenschoven zijn ook buiten de landsgrenzen bekend. Met name in Zuid-Europa. Vele consumenten verrassen Kwekerij Visschedijk met foto's van hun vrolijke Bulb Bouquet en plaatsen deze op hun socialmediakanalen Instagram en Facebook. Ook dit seizoen inspirerende, nieuwe beelden en toffe winacties.

Dutch Tulip Awards

Winnaars Dutch Tulip Awards en Nieuwjaarsborrel Royal FloraHolland.© 2019 Foto: Nils van Houts Foto: Nils van Houts

Aalsmeer n Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Studio's van Aalsmeer zijn de winnaars van de Dutch Tulip Awards bekend gemaakt. Dit initiatief van Royal FloraHolland, wordt toegekend aan de meest geslaagde marktintroductie van 2018.

De vakjury beoordeelde inzendingen in vier categorieën op de volgende aspecten: commercieel aantrekkelijk, kwaliteit, logistiek, belading en houdbaarheid. Naast drie prijzen per categorie gaf de jury in elke categorie ook een eervolle vermelding. Een overzicht van de winnaars.

Categorie snijbloemen

De winnaar in deze categorie is Eustoma russellianum enkelbloemig russellianum 'Botanic Pink' van Montana Lisianthus uit Poeldijk. Toelichting van de vakjury: "Fantastisch botanisch product. Bijzonder echt en anders dan de gemiddelde Eustoma. Past in de veldboeketen en tijdgeest van nu. Kwaliteit is top en een mooie aanvulling op het Eustoma assortiment." De tweede prijs is voor Helianthus annuus 'Pro Cut White Nite' van T. Steenwijk uit Abbenes en J. van Boksel uit Hedel. Chrysanthemum geplozen Etrusko White van Arcadia De Lier ontving de derde prijs in deze categorie. Eervolle vermelding: Alstroemeria Ardenne van Tesselaar Alstroemeria uit Heerhugowaard.

Categorie kamerplanten

De winnaar in deze categorie is Monstera Monkey Leaf van v.d. Arend Tropical Plant uit Naaldwijk. Toelichting van de vakjury: "Een topper in het groene planten assortiment. Grotere potmaat/verschillende potmaten zou aanvulling zijn in het Monckey leaf assortiment. Extreem veel te zien op instagram. Top om social media zo te benaderen. Modern en in veel interieurs te gebruiken." De 2e prijs ging naar Alocasia macrorrhiza 'Stingray' van v.d. Arend Tropical Plant Naaldwijk en VDE Plant Woubrugge. Zamioculcas Zenzi van M. v Duyn Potplanten De Lier won de derde prijs. Eervolle vermelding: Tillandsia 'Curly Slim' van Stofbergen Plant Company Bergschenhoek.

Koninklijke start CNB 100 jarig jubileumjaar

Een drukke start van het 100 jarig jubileumjaar.

Start n Het 100 jarig jubileumjaar (Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale) is wel heel bijzonder gestart. Waren de drukbezochte CNB Bloem- en relatiedagen, publieksavond en jubileumborrel al feestelijk, dan werd daar nog een schepje bovenop gedaan met de toekenning van het predicaat Koninklijk.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Een prachtig assortiment tulpen.

Geheel onverwacht werd de feestelijke borrel voor klanten en relaties ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan donderdag 10 januari opgeluisterd met de boodschap dat aan CNB het predicaat Koninklijk is toegekend. Kees van der Zwet, de loco-burgemeester van de gemeente Lisse, maakte dit bekend. De officiële overhandiging van het predicaat vindt plaats op een later moment, maar het feestje kon alvast worden gevierd. CNB directeur Leo van Leeuwen reageerde verrast op dit heuglijke nieuws: "Als bedrijf een leeftijd bereiken van 100 jaar is een geweldige prestatie. Ik ben dan ook trots op alle medewerkers van toen en nu die hebben bijgedragen aan het in goede gezondheid bereiken van deze leeftijd. Het predicaat Koninklijk ervaren we dan ook als een kroon op ons werk en een stimulans voor de toekomst."

Speciale avond

Ronduit overweldigend was ook de speciale avond voor inwoners van Lisse en omstreken op de eerste dag van de CNB Bloem- en relatiedagen. "Binnen enkele uren was het aantal aanmeldingen hiervoor al bereikt" zei Diane Gortzak, manager Communicatie & Promotie. Grote belangstelling dus voor deze bijzondere avond waarbij Van Leeuwen vertelde over de ontwikkelingen in het bollenvak en de Vereniging Oud Lisse een nostalgische film vertoonde. Aansluitend was er een hapje en een drankje in het handelscentrum waar men kon genieten van de schitterende bloemenshow die door de Lissese burgemeester Lies Spruit werd geopend. Voor velen deed deze denken aan de CNB Midwinterflora's van weleer. Ook consumenten konden deze bezoeken.

Vaktentoonstelling

Dat de CNB Bloem- en relatiedagen hét moment waren om te zien wat er vroeg in het seizoen beschikbaar is was niets teveel gezegd. Er was groots uitgepakt met een extra feestelijke driedaagse vak tentoonstelling waarin grote toeven lelies, tientallen vazen tulpen, maar ook narcissen, muscari's, hyacinten en andere producten een prachtig podium hadden gekregen. De opbouw was verzorgd door studenten van het Clusius College Alkmaar die de vazen en bloemenarrangementen op unieke wijze hadden verbonden met oude machines, bollengereedschappen en goudkleurige attributen. Dit laatste was een feestelijke gouden draad als verwijzing naar het 100 jarig jubileum.

Blikvanger

Een blikvanger in de show was een oude bollensorteermachine overdekt met een prachtig arrangement met narcissen. Een metalen rugspuit deed oudere bezoekers herinneren aan toen. Oude foto's illustreerden tal van technieken die vroeger met de hand werden uitgevoerd. De bollenteelt was toen nog vrijwel volledig handwerk. Uiteraard ontbrak ook de jaarlijkse KAVB keuring niet en was er in de showkas nog een prachtige marktbroeishow te zien met wel vijftig tulpensoorten.

Jubileumwebsite

Zowel door CNB als het bollenvak wordt teruggeblikt op een echte vakshow, maar dan met een beetje meer. Ofwel, men heeft ervan genoten. Rest nog te vermelden dat CNB een leuke jubileumwebsite heeft gepubliceerd, zie www.cnb.nl/100jaar

Historie

Het ontstaan van CNB Op 16 januari 1919 werd de Bloembollenveilingsvereeniging West Friesland opgericht. Vijf jaar later, op 21 november 1924, was de oprichting van "Coöperatieve Veilingvereeniging Hollands Bloembollen Genootschap" (HBG) een feit. Door een fusie van HBG en de Bloembollenveilingsvereniging West Friesland in 1975 is CNB (Coöperatieve Nederlandse Bloembollencentrale) ontstaan.

Dutch Tulip Awards 2

Uitreiking Dutch Tulip Awards en Nieuwjaarsborrel Royal FloraHolland.© 2019 Foto: Nils van Houts Foto: Nils van Houts

Prijzen n Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Studio's van Aalsmeer werden er nog enkele prijzen verdeeld.

Categorie tuinplanten

Helianthus Funshine Multiflower van Bunnik Plants uit Bleiswijk is de winnaar in de categorie tuinplanten. Toelichting van de vakjury: "Volgens zeggen hoef je het product nauwelijks te remmen. Blijft compact van zichzelf. Bovendien duurzaam geteeld. Een aanvulling op het Helianthus assortiment. Spreekt aan, en heeft het wow effect!" De tweede plaats ging naar Clematis Garland® Viennetta™ van Nolina Kwekerijen uit Woubrugge. Anemone Wild Swan van Fa. E. Hopmans uit Wieringerwerf en Van Woudenberg Tuinplanten uit Zevenhuizen (ZH) won de derde prijs. Eervolle vermelding: BV Hydrangea Macropphylla Wedding Gown van Sjaak van Schie uit Maasdijk.

Categorie Concepten

De winnaar is Phalaenopsis Original Orchids Frame van Artisan uit Nieuwaal. Toelichting vakjury: "Orgineel, veelbelovend, echt een cadeau! Een toevoeging in conceptenland! Vertel nog meer het verhaal." De tweede prijs ging naar Lots of Love en Bee Happy Veer & Moon van JUB Holland uit Noordwijkerhout. Phalaenopsis Flying Orchids van Ter Laak Orchids uit Wateringen won de derde prijs. Eervolle vermelding: Eco Hydrangea van Plantenkwekerij P. van Geest uit Maasland.

7 / 14

Mechanisatie expositie bruist echt als vanouds

n Stoere tractoren en onderbroekenlol

Geslaagd n De Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen mag de boeken in als een geslaagde beurs. De bezoekersaantallen waren hoger dan vorig jaar en er werden goeden zaken gedaan. Dit resulteerde in een opperbeste stemming.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Wie een bezoek bracht aan de Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen heeft met eigen ogen kunnen aanschouwen dat op een beursoppervlak van ruim 10.000 m2 alles aanwezig was wat het vak nodig heeft. Van de grootste stoere landbouwtractoren tot geavanceerde en verfijnde machines en apparatuur. Aanbieders van de dienstverlenende tak waren vertegenwoordigd over de hele breedte en verrassend waren de vele ontwikkelingen op het gebied van milieu, duurzaamheid en veiligheid. Het entree van de beurs was kleurrijk aangekleed met uitbundige tulpenpresentaties van Borst Bloembollen en Holland Bolroy Markt en tulpenschilderijen.

Onderbroekenlol

Behalve de vele stands was er ook het Kennisplein, waar meerdere partijen uit de sector hun kennis hadden gebundeld tot een grote innovatie cluster. Veelbelovend bleek hier de Oxygreen, een installatie die gewasbeschermingsmiddelen uit restwater verwijderd. Studenten vertelden enthousiast over de robotwagen die zelf zijn weg vindt en Saskia Bodegom van de KAVB deelde er witte katoenen herenonderbroeken uit wat natuurlijk leidde tot de nodige onderbroekenlol. Echter, dit bleek een serieuze aangelegenheid, want door de onderbroek te begraven in de grond kan men testen hoe gezond deze aardlaag is. Bodegom: "Hoe minder van de onderbroek na twee maanden over is, des te gezonder is de grond. Dit is voor het telen van sterke gezonde bloembollen heel belangrijk."

Tevreden

In een terugblik zegt Hans Guldemond, secretaris van de organiserende stichting, dat zowel de organisatie als de standhouders tevreden waren. "De sfeer was goed en hoewel het misschien tijdens de beurs niet direct zichtbaar was, gaf de teller meer bezoekers aan dan vorig jaar. En omdat de Mechanisatietentoonstelling vanuit de basis een contactbeurs is, was iedereen verbaasd dat er ook veel concrete zaken werden gedaan. Dat is voor ons als organisatie fijn om te horen, want tevreden standhouders daar doe je het voor. In de smaak vielen eveneens de gratis bijeenkomsten die vanuit het Kennisplein werden georganiseerd over onder andere gewasbescherming, bodembeheer en veiligheid."

Noviteitenprijs

Ook zijn er standprijzen uitgereikt in verschillende categorieën, waarbij de hoofdprijs naar Ateco Agrarische Techniek Combinatie ging. Kabelspoelen en warmtepompen zijn niet echt voor de hand liggende zaken om een stand elegant aan te kleden, maar Ateco had er een mooi zitje van gemaakt. Vazen en schalen met vrolijke voorjaarsbloeiers gaven de stand een frisse uitstraling. De belangrijkste prijs is volgens Guldemond echter de Noviteitenprijs. "De jury hiervoor werd ingevuld door een groep jonge kwekers die bloedserieus aan de slag is gegaan. Zij hebben menige standhouder met hun vragen doorgezaagd in hun zoektocht naar de beste noviteit. Even leek het erop dat de spuitmachine van Wout Hogervorst met de eer ging strijken, maar de jury vond uiteindelijk dat Havatec, specialist in sorteer-, bos- en handlingmachines voor snijbloemen, de winnaar van de Noviteitenprijs moest zijn. De jury was zeer onder de indruk van de Havatec ontboller waarmee een gloednieuwe ontbolmethode werd geïntroduceerd" aldus Guldemond.

70e editie

In week 2 op 7, 8 en 9 januari 2020 is de volgende Mechanisatietentoonstelling in Vijfhuizen en wel de 70ste editie.

Anthura wint TOP

In gesprek met weerman Peter Kuipers Munnike.

Vervolg van VP

Kennis delen staat voorop en steeds weer zoekt Anthura de samenwerking, zelfs in Azië. In 2018 won het bedrijf de Plantum Duurzaamheidsprijs. Duurzaamheid staat voorop en ook de kassen van Anthura voldoen aan de hoogste duurzaamheidseisen.
Dekker Chrysanten uit Hensbroek heeft zich ontwikkeld van productiebedrijf naar een succesvol veredelings- en vermeerderingsbedrijf dat toonaangevend is in Het Nieuwe Telen. Opti-flor is het resultaat van twee tomatentelers die het roer omgooiden en Phalaenopsis gingen telen. In twintig jaar tijd is het uitgegroeid tot marktleider en trendsetter. Wim Peters Kwekerijen in Someren is een tomatenkwekerij die in 2016 in slechts enkele minuten werd vernietigd door een zware hagelbui. Nieuwbouw kwam ervoor in de plaats en de teelt werd verlegd van twee soorten naar een breed assortiment. Deze indrukwekkende presentaties toonden dat de concurrentie tussen de genomineerden groot was.

Weerman
Dagvoorzitter van Soest legde aan de vertegenwoordigers van de genomineerde bedrijven een aantal stellingen voor, ingebracht vanuit de zaal via Buzz master. Weerman Peter Kuipers Munneke, die ook polair meteoroloog en wetenschapper is, gaf een interessante presentatie over het weer en de klimaatverandering. Zijn visie op de snelheid van de klimaatverandering en hoe extreem het weer zal worden, sprak iedereen bijzonder aan. Voor tuinbouwondernemers is het weer immers ontzettend belangrijk. Kuipers wist te vertellen dat de opwarming van de aarde wordt versneld door de CO2 uitstoot, maar dat dit door mondiaal ingrijpen zeker nog kan worden teruggebracht naar de natuurlijke snelheid. "Indertijd heeft het internationale verbod op het gebruik van CFK's er ook voor gezorgd dat de Ozonlaag thans weer bijna hersteld is." Aansluitend was het tijd om af te tellen en verscheen op de schermen de naam van Anthura, winnaar van de Tuinbouw Ondernemersprijs 2019!

Voorspellen wat jouw klant koopt?

Door n Inzicht te krijgen in de behoefte en het koopgedrag van jouw klant, kun je als groothandelsbedrijf beter op de klantwensen inspelen.

Zo vergroot je niet alleen je omzet, maar ook de klanttevredenheid. De sierteeltgroothandel is complexe business, met duizenden producten en honderden klanten. Hoe herken je binnen specifieke klantwensen wat klantontwikkelingen zijn? Slimme software helpt je daarbij. Bedrijven beschikken over steeds meer interne en externe data. Met deze databronnen is de klantvraag steeds beter te voorspellen. Door inzicht in de klantbehoefte kan je ook vraaggedreven werken waarbij de klantvraag leidend wordt.
Intelligente software kan de data van de verkoophistorie en het online klantgedrag analyseren. Op basis daarvan maakt het systeem voorspellende inzichten. Door het tonen van persoonlijke aanbiedingen vergroot je het koopgemak voor de klant en dus de klanttevredenheid. Dat leidt tot extra bestellingen, ook in de sierteelt! Als je weet wat je klanten kopen, kun je de inkoop aanpassen op basis van de klantbehoefte. Zo heb je altijd voorraad wat de klant wil bestellen én verminder je aanzienlijk de kans op verspilling van voorraad. De rol van inkoper verandert door het gebruik van artificiële intelligentie in die van een sourcing manager. Ook beter voorspellen? Peter Rosman - 06 83 22 03 46 - peter@wdd.nl

Kleurrijke start nieuw tulpenseizoen

Quinty samen met de Tulpenkoningin. Foto: VidiPhoto

n Roze tulp voor Quinty Trustfull

Doop n Quinty Trustfull heeft haar eigen tulp. Op Nationale Tulpendag, zaterdag 19 januari, doopte de tv-presentatrice midden op de Dam in Amsterdam een roze tulp die nu haar naam draagt.

De doop van de de prachtige roze tulp. VidiPhoto Foto: VidiPhoto
Zelf tulpen plukken op de Dam. VidiPhoto Foto: VidiPhoto
Tulpenpracht voor het Paleis op de Dam. Foto: VidiPhoto

De bijzondere dubbelbloemige tulp heeft een oudroze kleur en is zeer geschikt als snijbloem. Quinty: "Ik ben bijzonder vereerd dat er een tulp naar mij vernoemd is. Van kinds af aan ben ik al gek op tulpen en deze nieuwe roze tulp is een beauty. Ik ben er zo trots op!"

Flowerpower

De bloem is aangeboden door de Nederlandse tulpenkwekers (TPN). Arjan Smit, TPN-voorzitter: "Dit jaar willen wij aan het begin van een nieuw tulpenseizoen Quinty Trustfull eren. Ze is een elegante vrouw met een warme, positieve en krachtige uitstraling. Deze eigenschappen komen precies overeen met de nieuwe tulp en het thema van Tulpendag 2019: Flowerpower. Bovendien spreken we onze waardering uit voor de inzet van Quinty als ambassadeur van stichting Pink Ribbon tegen borstkanker."

Uniek

Tulipa 'Quinty Trustfull' is veredeld door Hybris uit Lisse. De dubbelbloemige tulp is uniek en bijzonder door de oudroze kleur. De kleur is al te zien wanneer de bloem nog in knop is. De bloemblaadjes van Tulipa 'Quinty Trustfull' ontvouwen zich tijdens de bloei net als bij pioenen. De bloem groeit nauwelijks door in de vaas en blijft mooi gelijkmatig. Bij het veredelingsproces, dat 23 jaar in beslag nam, is gebleken dat de tulp goed groeit en zeer goed bestand is tegen ziekten en plagen. Dat vertaalt zich in een duurzame teeltwijze.

Verkrijgbaar

De nieuwe tulp wordt vereeuwigd in het International Cultivar Register of Tulip Names. Vanaf volgend jaar zullen de eerste Quinty Trustfull-tulpen verkrijgbaar zijn.

Samenwerking Hortivation en TNO om wereldwijde voorsprong

Foto: ROLFVANKOPPEN

Start n Half januari gaven Paul de Krom, voorzitter Raad van Bestuur TNO, Theo Sanders, voorzitter Hortivation, en Harm Maters, plaatsvervangend voorzitter Hortivation, het startsein voor de gezamenlijke doorontwikkeling van de softwareapplicatie SIOM.

Deze applicatie adviseert mondiale investeerders bij hun beslissingen in de Nederlandse tuinbouwtechnologie. Deze proactieve innovatie ondersteunt de koploperspositie van de Nederlandse tuinbouwsector.

Het Systeem Integratie en Optimalisatie Model (SIOM), zoals de software voluit heet, biedt een integrale simulatie van het gehele teeltproces en de mogelijke scenario's en het beste rendement, waar ook ter wereld. De tuinbouwtoeleverancier kan zo het meest optimale kas- en teeltsysteem aanbieden, berekend op lokale klimaat en economische omstandigheden. Gezamenlijk investeren Hortivation, het innovatieplatform van AVAG, en TNO ca 2,8 miljoen euro in de doorontwikkeling van SIOM.

Inzicht

Egon Janssen, TNO, licht toe: "Een kas is een samenspel van vele technologieën waar je aan kunt sleutelen. Op elke plek van de wereld moet je een andere combinatie kiezen. SIOM geeft hier inzicht in en geeft waardevolle informatie over terugverdientijden, bedrijfsresultaten en efficiëntie. Deze aspecten zijn zeer relevant voor investeerders om een zo hoog mogelijke opbrengst tegen zo laag mogelijke kosten te realiseren."

Harm Maters, Hortivation: "We zijn zeer trots op de Nederlandse tuinbouwsector. De exportgroei bevestigt de kracht van de sector. Minstens zo belangrijk is de sterke kennis en innovatiekracht van ons land. Met SIOM hebben we een goed voorbeeld van een proactieve innovatie waarbij de expertise van de Nederlandse technologiebedrijven wordt samengebracht met het digitale kennisdomein van kennisinstelling TNO. Nog belangrijker is dat het leiderschap van de Nederlandse tuinbouwtechnologie in de wereldwijde voedselproductie met deze dienstverlening wordt versterkt!" Hortivation en TNO werken sinds 2015 samen aan SIOM. Met de ontwikkeling wordt ingespeeld op de nationaal toenemende vraag naar glastuinbouw. SIOM is, na CASTA en Glazen Stad, het derde project waarbij Hortivation en TNO de samenwerking aangaan.

Foto: Met een druk op de knop 'Enter' geven Paul de Krom (m), voorzitter Raad van Bestuur TNO, Theo Sanders (r), voorzitter Hortivation, en Harm Maters (l), het startsein voor de doorontwikkeling van SIOM. @rolfvankoppenfotografie

Jansen Hibiscus overall winnaar benchmark Poinsettia

Winnaar n Tijdens de Landelijke Poinsettiadag, donderdag 17 januari, werd Kwekerij Jansen Hibiscus uitgeroepen tot overall winnaar van de jaarlijkse benchmark (kwaliteits)competitie Poinsettia.

En kreeg voor zijn voortreffelijke kwekersresultaten van de Euphorbia pulcherrima Blissful Red de begeerde Kwekers-Award uitgereikt. Beekenkamp is de veredelaar van Blissful Red.

Voor Beekenkamp is de veredelaar van Blissful Red. Voor Beekenkamp overigens dubbel feest omdat deze tevens de Veredelaars-Award kreeg toebedeeld voor de meest veelbelovende introductie Pon 107 Hot Pink die uitstekend naar voren kwam in de assortimentstoets. De assortimentstoets en benchmark competitie Poinsettia werden wederom georganiseerd door Royal FloraHolland in samenwerking met LTO Glaskracht Nederland en alle veredelaars.

Nieuw ontwerpteam voor Bollenstreekcorso

Willem Heemskerk, voorzitter van Bollenstreekcorso met zijn nieuwe designers.

LISSE n Stichting Bloemencorso Bollenstreek heeft een nieuw ontwerpteam dat de verantwoording zal dragen voor de praalwagenontwerpen van het komende corso. Floral designers Jack van der Ende en Eric Pannenborg buigen zich verder over deze unieke klus.

Designer Lucinda van der Ploeg heeft wegens persoonlijke omstandigheden het ontwerpstokje per direct heeft overgedragen aan het nieuwe ontwerpteam voor het Bollenstreekcorso. "Dat het corsothema Changing World ook op het Bloemencorso zelf van toepassing zou zijn was zelfs voor het bestuur een verassing', zegt voorzitter Willem Heemskerk. 'Natuurlijk is het spijtig dat Lucinda al zo snel afscheid moest nemen, maar tegelijkertijd zijn we verheugd het nieuwe ontwerpteam voor te stellen. Designers Jack van der Ende en Eric Pannenborg pakken de ontwerplijn verder op. Bijkomend voordeel is dat een ontwerpteam dat bestaat uit meerdere personen ook een stukje continuïteit biedt voor het Bloemencorso van de Bollenstreek." Jack van der Ende uit Maassluis werkte al eerder mee aan het Varend Corso en Eric Pannenborg (Florale-Extase, Dordrecht) is als floral designer ook internationaal actief. Beiden maakten deel uit van het corso multiteam. Behalve over de praalwagens legt het ontwerpteam zich ook toe op de regie bij het decoreren van de luxe en promotiewagens. De nieuwe corso ontwerpers kijken uit naar hun creatieve samenwerking bij het realiseren van een prachtig corso. Eric Pannenborg: "We zijn geen onbekenden van elkaar en weten dat we elkaar enorm kunnen inspireren. Bovendien is het nieuwe corsothema Changing World een geweldig leuke uitdaging om verschillende ideeën op los te laten. Het Bloemencorso van de Bollenstreek zorgt voor 5 dagen bloemenfeest van 10 tot en met 14 april. Op zaterdag 13 april rijdt het corso van Noordwijk naar Haarlem.

Bestuurlijk Keukenhof

Directeur n Per 1 januari 2019 is Jan Kapiteijn, algemeen directeur van de Kapiteyn group uit Breezand, benoemd in het bestuur van de eigendomsstichting van Keukenhof. Hij vervult daarin de portefeuille bloembollen en sierteelt.

Bloemententoonstelling Keukenhof en landgoed Keukenhof zijn eigendom van Stichting Graaf Carel van Lynden. De bestuurlijke organisatie is per 1 januari aangepast zodat deze blijft passen bij de doelstellingen en voldoet aan de moderne eisen van governance.
Naast het organiseren van de bloemententoonstelling en het behouden van het historische landgoed voor komende generaties wil Keukenhof een rol van betekenis blijven vervullen voor het bollenvak, de sierteeltsector en de Bollenstreek. Het bestuur van de stichting wordt uitgebreid met nog twee nieuwe bestuurders naar vijf. Het toezicht op dit bestuur ligt bij de Raad van Toezicht waarin een tweede lid wordt benoemd. De stichting is enig aandeelhouder van Keukenhof BV, waarvan Bart Siemerink directeur/bestuurder is. Met deze governancewijziging is de Raad van Commissarissen van Keukenhof BV vervallen en is hun toezichthoudende en adviserende taak door het stichtingsbestuur overgenomen. Daarmee ontstaat een toekomstbestendige en eenduidige bestuurlijke structuur die de continuïteit van Keukenhof waarborgt. De commissarissen Piet Apeldoorn, Coen Vermeer en Jack de Vroomen zijn na hun reguliere zittingstermijn afgetreden per 31 december.

Meet & Greet Hoven& de Mooij

Aalsmeer - Het is alweer de 4de keer dat Bloomingdale een Meet & Greet organiseert bij Hoven & de Mooij in FloraHolland Aalsmeer. Dit jaar op woensdag 30 januari 2019 van 9.00 tot 13.00 uur. Op deze dag kunt u het gehele assortiment van Bloomingdale bewonderen. Een presentatie van de nieuwe soorten die Bloomingdale via Hoven & de Mooij in de markt brengt, maar ook het assortiment dat dagelijks via de veilingklok te verkrijgen is. Door de nauwe samenwerking met Hoven & de Mooij komen de reacties van de kopers snel terecht bij de kwekerij in Timau en kunnen aanpassingen snel worden uitgevoerd. De kwekerij van Bloomingdale is gevestigd op 2450 meter hoogte in Timau – Kenia. De managers Jaimen en Sunil zijn aanwezig voor toelichting. Wegens werkzaamheden bij de veiling kunt u Hoven & de Mooij bereiken door te parkeren op het parkeerdak! Via de gele en groene lift zal er een weg bewijzering zijn om de locatie van Hoven & de Mooij te bereiken.